Video placeholde

Elektrické kamiony? Žádný problém! Elon Musk už je testuje v reálném provozu

Elektrický tahač Tesla Semi byl představen v listopadu s tím, že ještě dva roky potrvá jeho vývoj, než se rozběhne výroba. Nyní už ale můžete kamiony potkat na amerických dálnicích, vyjeli na první testovací jízdy v reálném provozu. Více se o plánech Tesly v oblasti nákladní dopravy dozvíte v dnešních Elonovinkách, které vznikají ve spolupráci s ElonX.cz.

Tesla Semi je klasický tahač se třemi nápravami. Konstrukce je ale díky elektrickému pohonu mnohem jednodušší. Každé kolo má svůj elektromotor, v podvozku je pak akumulátorová platforma. Není tu velký centrální motor a převodovka jako u běžných dieslových tahačů. To má výhodu nejen v jednoduchosti, ale také ve spolehlivosti.

Výkon je ohromující. Samotný kamion zrychlí z nuly na sto kilometrů za hodinu za 5 sekund! S plně naloženým návěsem to zvládne za 20. Inženýři zapracovali také na aerodynamice.

Klíčovou otázkou je samozřejmě dojezd. Ten Tesla slibuje 800 km, a to s plně naloženým náklaďákem dálniční rychlostí. Za 30 minut se přitom kamion nabije tak, že ujede dalších 640 km. K tomu ale bude potřebovat novou generaci nabíjecích stanic zvané Megacharger. Ty budou desetkrát výkonnější než současné Superchargery pro osobní automobily, ovšem navzájem kompatibilní.

Další díly pořadu Elonovinky najdete ZDE >>>