Protestní vlajka je 200 kilometrů dlouhá

Protestní vlajka je 200 kilometrů dlouhá Zdroj: Profimedia.cz

Neobvyklý protest Bolívie: Rozvinula největší vlajku na světě, chce od Chile získat přístup k moři

Bolívie ve svém dlouholetém sporu o přístup k moři, jejž vede s Chile, použila minulou sobotu netradiční zbraň — rozvinula obrovskou, 200 kilometrů dlouhou vlajku, kterou na problém upozornila. Tato jihoamerická země nemá přístup k moři už od 19. století, kdy ho ztratila ve válce s Chile. Nyní ho chce opět získat. Kromě vlajky k tomu má Bolívii dopomoci také Mezinárodní soudní dvůr. Naděje jsou ale podle odborníků pramalé.

Bolivijská vláda podle místních médií tvrdí, že rozvinula největší vlajku na světě mezi městy La Paz a Oruro. Vlajka byla vyrobena z modré látky vyzdobené bolivijskými národními symboly a byla zhruba tři metry široká a až 200 kilometrů dlouhá.

Jak upozornila britská televize BBC, Chile jakoukoliv změnu svých hranic zásadně odmítá, protože podle vlády v Santiagu de Chile jsou hranice jasně stanoveny poválečnou dohodou. Současný stav byl nastolen po druhé tichomořské válce mezi Chile, Bolívií a Peru, která se odehrávala mezi roky 1879 až 1884.

Podle levicového bolivijského prezidenta Eva Moralese ale Chile v roce 1975 v tajné dohodě přislíbilo jeho zemi přístup k moři pomocí přesně vymezeného koridoru. Chilská vláda však dnes jakoukoliv dohodu nebo příslib popírá.

Historici ovšem připomínají, že v inkriminovaném roce 1975 byl v Bolívii prezidentem generál Hugo Banzer, jenž tehdy skutečně obnovil diplomatické vztahy s Chile, a tamní diktátor Augusto Pinochet mu za to přislíbil úzký koridor vedoucí až k moři v chilském přístavu Arica. S tím ale mělo souhlasit Peru, jemuž předtím toto území patřilo. Jenže to se nestalo a celá dohoda zkrachovala.