Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová

Poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Zdroj: marketaadamova.cz

Markéta Adamová: Komunistům díky Babišovi rostou křídla. Předčasných voleb se nebojím

První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zcela nevylučuje variantu, že by se v Česku brzy konaly nové volby do Poslanecké sněmovny. „Pokud si Andrej Babiš vyhodnotí, že pro něj volby budou výhodnější cestou k dosáhnutí tolik kýžené jednobarevné vlády, kde mu nikdo nebude koukat pod prsty, tak s touto variantou začne pracovat,“ říká.

 

Začněme aktuálním děním. Co říkáte na rezignaci Zdeňka Ondráčka na funkci předsedy sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů?

Rezignaci pana Ondráčka samozřejmě vítám. TOP 09 ho nevolila a byli jsme připraveni podpořit i návrh na jeho odvolání. Od začátku jsme upozorňovali na to, že se jedná o kontroverzní osobu, ale KSČM na jeho nominaci trvala a poslanci z ANO a SPD jim pomohli Zdeňka Ondráčka do funkce dosadit. Andrej Babiš se nakonec zalekl tlaku veřejnosti a na komunisty „klekl“. Kdo byl v pondělí na Václavském náměstí v Praze, viděl, že demonstrace v ulicích nebyly jen o Ondráčkovi, ale i o estébákovi v čele vlády. Ondráček byl jen důsledek, jehož příčinou je Babiš.

Nakolik tento Ondráčkův krok může ovlivnit vyjednávání o podobě druhé Babišovy vlády, respektive její podpoře či toleranci ze strany KSČM?

I přes historicky nejslabší volební výsledek KSČM je Andrej Babiš ke komunistům velice štědrý a zajistil jim nejsilnější pozici v Poslanecké sněmovně od revoluce. Se svými patnácti poslanci obsadili celou řadu významných funkcí ve sněmovně, šéfují výborům, mají místopředsedu sněmovny a rostou jim křídla. Jejich návrhy, třeba na zdanění církevních restitucí, koalice podporuje.

 

Koalice?

Ano, schválně říkám koalice, protože tohle už dávno koalice je. ANO, KSČM a SPD prostě spolupracují natolik, že bychom museli být slepí, abychom to neviděli. Ondráčkův krok bude možná mírným šrámem na této spolupráci, ale pragmatismus u obou partnerů převáží.

 

Brzy tomu budou čtyři měsíce od voleb a Česká republika stále nemá vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny. Jak dlouho to podle vás ještě bude trvat, než se tato situace změní?

Česká republika stagnuje, protože vláda bez důvěry řeší jen upevňování své moci a nepřipravuje zásadní reformy pro občany. Kdyby Andrej Babiš o vládu s důvěrou stál, nebo ho k tomu prezident Zeman tlačil, mohli jsme ji mít už dávno. Předpokladem toho by byla schopnost dělat kompromisy. Babiš si však potřebuje nerušeně upevnit vlastní moc, eminentní zájem má samozřejmě o bezpečnostní složky, neboť je vyšetřován. To má teď evidentně prioritu. Koalice, nebo vláda s důvěrou jsou pro něj zcela vedlejší.

 

Jak hodnotíte situaci, kdy stávající vláda bez důvěry dělá rozsáhlé personální změny a schvaluje důležité zákony? Měla by ji Poslanecká sněmovna vytyčit jasné mantinely?

Situace, kdy vláda nemá důvěru, ale chová se naprosto suverénně a dělá rozsáhlé personální čistky, je jen jasným důkazem výše řečeného. Nemáme jako opozice možnost vyhrožovat vyslovením nedůvěry, což je standardní páka opozice na vládu. Vláda se totiž zodpovídá Poslanecké sněmovně. Proto je nutné, aby tento stav co nejdříve skončil. Do té doby můžeme alespoň stanovit usnesením mantinely, které mají být pro vládu v demisi nepřekročitelné. Nicméně stále je to pouze deklaratorní, vymahatelnost takového usnesení je bohužel nízká.

 

Nakolik reálná je podle vás varianta, že ke vzniku vlády s podporou sněmovny nedojde a Češi půjdou k předčasným volbám?

Myslím si, že je to rozhodně ve hře. Pokud si Andrej Babiš vyhodnotí, že pro něj volby budou výhodnější cestou k dosáhnutí tolik kýžené jednobarevné vlády, kde mu nikdo nebude koukat pod prsty, tak s touto variantou začne pracovat.

 

Nebojíte se předčasných voleb? Podle některých průzkumů je vaše strana pod hranicí 5 procent zaručujících vstup do Poslanecké sněmovny.

Nebojím. Demonstrace v ulicích ukázaly, že si lidé uvědomují ohrožení demokracie, před kterým TOP 09 dlouhodobě varuje. Abychom však uspěli, je nutné spojit se i s dalšími středopravými subjekty. Nemá smysl, aby tři podobné strany kandidovaly proti sobě.

 

V Poslanecké sněmovně leží dva poslanecké návrhy zákona o referendu. Jaký je váš názor na tento instrument přímé demokracie?

TOP 09 je zastáncem zastupitelské demokracie. Prvky přímé demokracie patří na komunální úroveň, kde jsou si lidé schopni důsledek svého rozhodnutí představit. Na celostátní úrovni je tento instrument velmi nebezpečný. Varujeme především před referendy k otázkám, jako je vystoupení z EU a NATO. Ne náhodou jej svým voličům slibují populisté všeho druhu.

 

Po vítězství protestních stran ve sněmovních volbách a znovuzvolení Miloše Zemana začaly opět zaznívat hlasy volající po větší integraci středových a pravicových stran. Lze očekávat ze strany TOP 09 nějakou užší spolupráci s dalšími subjekty v nadcházejících senátních a komunálních volbách?

Již jsme oznámili spolupráci na společné kandidátce do komunálních voleb v Praze s hnutím STAN a oslovujeme i další středopravé strany. Naše programy se v mnohém prolínají, je tedy nesmyslné, abychom si konkurovali. Teď jde rozhodně o víc.