Manželé našli vzkaz v lahvi starý 132 let

Manželé našli vzkaz v lahvi starý 132 let Zdroj: Twitter

V Austrálii objevili poklad. Manželé našli 132 let starý vzkaz v lahvi

Je to vůbec nejstarší vzkaz v lahvi, který kdy byl objeven. Nálezcem vzkazu je Tonya Illmanová a její manžel Kym Illman, kteří se byli projít na břehu moře. Při procházce si všimli lahve, „která by vypadala dobře na polici knihovny“. Když ji prozkoumali, zjistili, že obsahuje vzkaz, který je starý neuvěřitelných 132 let. Jedná se o vůbec nejstarší vzkaz v lahvi, který kdy byl objeven.

Tonya pro australský Guardian uvedla, že jí lahev nejprve připadala jako pouhý odpad, který někdo pohodil na pláži. Poté, co ji prozkoumala, zjistila, že vypadá dobře, a prohlásila, že by to byla vhodná ozdoba do regálu jejich knihovny. Jednalo se o lahev od ginu a nacházela se nedaleko ostrova Wedge, který leží nedaleko západního australského pobřeží.

Uvnitř špinavé lahve od ginu se nacházel smotaný zašedlý papír, na němž byl německý text a datum 12. června 1886. Pravost dokumentu i jeho stáří již byly ověřeny historiky ze Západoaustralského muzea. „Byla to neuvěřitelná náhoda,“ uvedla pro Guardian Tonya Illmanová. „Nemohlo to být lepší,“ komentoval Kym Illman nález.

Lahev vyhodil některý ze členů posádky z německé lodi Paula v červnu roku 1886 v době, kdy křižovala Indický oceán. Kurátor a odborník na námořní archeologii Ross Anderson zjistil, že v době, kdy lahev kdosi vyhodil do oceánu, se loď nacházela přibližně 950 kilometrů od australského pobřeží, přesněji od místa, kde byla o 132 let později nalezena. V době, kdy lahev byla vhozena do oceánu, probíhal na lodi jakýsi experiment. Ten spočíval ve vyhození desítek lahví se vzkazy do oceánu. A důvod? Snaha o co nejpřesnější zmapování oceánských proudů.

Každá zpráva vložená do lahve, která se stala součástí pokusu, obsahovala souřadnice lodě, datum vhození lahve do moře a dále údaje o lodi, z níž byla vyhozena. Proto bylo snadné zjistit, odkud lahev pochází. Údaje, které vzkaz obsahuje, sedí s údaji, které jsou dostupné z dalších záznamů lodě Paula, které se zachovaly. Například právě 12. června 1886 poznamenal kapitán do lodního deníku, že „několik lahví bylo vyhozeno přes palubu“.

Před unikátním nálezem byla vůbec nejstarší lahví, kterou vyplavil oceán, lahev se vzkazem stará 108 let. I ta pocházela z pokusu německého námořnictva. Celkově Němci vhodili do moře až 662 zpráv v lahvi, přičemž poslední nalezená lahev z uvedeného pokusu byla objevena v roce 1934.