Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Jdete pozdě do práce? Možná za to může spor mezi Kosovem a Srbskem

Pokud se řídíte elektrickými hodinami, které mají mnohé domácnosti i ve vícero provedeních zabudované v elektrické troubě či na mikrovlnce, můžete mít problém. Kvůli sporu mezi Kosovem a Srbskem totiž „zlobí“ evropská elektrická síť. A kvůli tomuto sporu se také hodiny zpožďují.

O zpožďování hodin informovala jako první BBC. Ta uvedla, že problémy vznikly na straně Kosova, jehož dodávky byly nižší než obvykle. Tento výkyv pak způsobil nerovnoměrnou frekvenci dodávek v celé síti. O problému informovala také společnost Entsoe, což je mezinárodní společnost sdružující množství dodavatelů elektřiny v Evropě. Entsoe sdružuje evropské provozovatele mimo jiné i z České republiky.

Problém vznikl zhruba v polovině ledna, kdy dodávky z Kosova začaly kolísat. Problém se týkal právě digitálních hodin zabudovaných na elektrických troubách, mikrovlnných troubách nebo na topeních. Podle BBC se hodiny mohly zpožďovat až o 6 minut, v některých případech však šlo až o desetiminutové zpoždění.

Severské země jako Švédsko či Finsko nebyly podle informací BBC problémem postiženy. Ani obyvatelé Spojeného království se při pozdním příchodu do práce na kosovsko-srbský konflikt nemohli vymluvit, ani v Británii totiž problém nebyl zaznamenán.

Podle Entsoe je Srbsko ze zákona povinno doplňovat kosovské nedostatečné pokrytí elektrickými dodávkami, aby se tak udržovala evropská elektrická síť stabilní. To ale nyní Srbsko odmítlo, vzhledem k napjatým srbsko-kosovským vztahům. Když Srbsko odmítlo doplnit kosovské elektrické manko, vznikly v síti výkyvy, které ovlivnily většinu evropských zemí.