Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Babiš vyráží s vládou do krajů. Záměrem jeho cest je spíš kampaň před volbami do Senátu a komunálu

Menšinová vláda Andreje Babiše, které už před téměř dvěma měsíci vyslovila Poslanecká sněmovna nedůvěru, se rozhodla napodobit prezidenta Miloše Zemana a vyrazila na cesty po krajích. První březnové pondělí odstartovala své turné ve Zlínském kraji a v dalších týdnech zavítá i do dalších krajů. Na Zlínsku sliby z úst Babiše a jeho ministrů doslova pršely. No bodejť by ne, na podzim se v zemi konají volby do Senátu a zastupitelstev měst a obcí a ANO by nerado zůstalo při porcování mocenského pašíka stranou.

Je samozřejmě více než chvalitebné, že se vláda zajímá problémy v daných regionech. Potíž je však v samotné formě. Ministři přijedou, je kolem toho velké haló, všude se o tom mluví a v titulcích zpráv se pak vrší jeden slib na druhý. Přičemž nejednoho místního šťourala by mohla napadnout zcela legitimní otázka, proč se vláda či ministři za ANO o region či danou problematiku nezajímali již dříve.

Například Andrej Babiš se podivil, že ani deset let po poklepání základního kamene u komunikace R49 se nezačalo stavět. Možná se jej místní měli zeptat, co dělali ministři dopravy z jeho strany, kteří čtyři roky seděli ve vládě Bohuslava Sobotky. To samé by šlo vztáhnout na další sliby. Vždyť ANO nebylo ve vládě žádným otloukánkem. Mělo pod palcem ministerstvo financí, pro místní rozvoj či životního prostředí, skrze jehož agendu mohli ministři v dresu ANO mnohé udělat.

Cesty Babišovy vlády po regionech jsou další efektivním nástrojem politického marketingu a PR, který premiérovi stratégové ovládají mistrně. Sleduje se jimi totiž hned několik cílů najednou. Jednak je to už zmiňovaný blížící se termín voleb do Senátu a zastupitelstev a druhým cílem je permanentní masáž lidí Babišem. Premiér se všem snaží vsugerovat, jak moc maká pro všechny a že jen ti nepřejícní opoziční poslanci v Praze nedělají nic, plácají nesmysly a hází mu klacky pod nohy, protože mu nechtějí schválit vládu. Vše nepřímo působí i jako skrytá příprava na předčasné volby, kdyby k nim náhodou došlo.

V žádném případě nezpochybňuji premiérovo pracovní nasazení (naopak při jeho věku je to tempo doslova vražedné a hodné respektu), problém je spíš v tom, že vše je myšleno jen tak na oko a především na efekt. Nikdo tu totiž neřeší, že jeho vláda dosud prostě NEMÁ důvěru Poslanecké sněmovny a měla by řešit jen nejnutnější agendu. Rovněž nikdo zpětně nebude řešit, co se z daných slibů zrealizovalo.

A dalším zádrhelem může být fakt, že pokud druhá Babišova vláda bude koaliční a tedy s podporou více stran, je logické, že bude mít úplně jiné personální obsazení. Někteří noví ministři se pak k závazkům svých předchůdců nemusí znát. A ze slibů zůstane jen dým. V tu dobu už může být dávno po volbách a mezi lidmi tak zůstane jen zlost či pocit oklamání.