Tygr sumaterský, kterého Sumatřané považovali za nadpřirozenou bytost

Tygr sumaterský, kterého Sumatřané považovali za nadpřirozenou bytost Zdroj: Twitter

Tygr sumaterský, kterého Sumatřané považovali za nadpřirozenou bytost
Tygr sumaterský, kterého Sumatřané považovali za nadpřirozenou bytost
3
Fotogalerie

Vesničané si spletli tygra s nadpřirozenou bytostí. Kriticky ohrožené zvíře zabili a vystavili na odiv

Vesničané v Severní Sumatře v provincii Hatupangan zabili z nevědomosti vzácného tygra sumaterského. Pytláci jej pronásledovali a nakonec zastřelili v domnění, že se jedná o nadpřirozenou bytost. Šlo přitom o kriticky ohrožený druh, endemit indonéského ostrova, tygra sumaterského. Případ vzbudil údiv odborníků i médií.

Vesničané z odlehlé indonéské komunity zvíře nejprve zastřelili, poté jej vykuchali a vystavili. Přibili jej na dřevěný nosný trám střechy jedné z místních budov. Tygr sumaterský, nejmenší z tygrů vůbec, je přitom kriticky ohrožený a na světě jej zbývá pouze několik stovek kusů. Žije pouze na ostrově Sumatra, je tedy sumaterským endemitem.

Když zvíře začali vesničané sledovat do jeho doupěte, tygr si jich pochopitelně zanedlouho všiml a na skupinu lovců zaútočil. Podle informací britského bulvárního listu Daily Mail tak lovci zabili zvíře v rámci odplaty za to, že na ně zaútočilo. Nezabili jej však ihned po útoku – nejprve odvezli zraněné do nemocnice a následně se vypravili zvíře hledat podruhé. Vesničané si navíc údajně po celou dobu mysleli, že se (doslova) dostali na stopu nadpřirozenému stvoření. Když však média začala otiskovat obrázky oné domnělé mimozemské kreatury, odborníci ji ihned označili za tygra sumaterského.

Poté, co si tygr všiml svých pronásledovatelů, skupinku mužů napadl. Dva z nich jsou nyní v nemocnici s vážnými zraněními. Zbytek lovců se proto rozhodl dva zraněné pomstít. Zvíře opravdu znovu vystopovali a výše uvedeným způsobem zabili, přičemž na veřejnost se pak díky médiím dostaly fotografie zvířete, které bylo vystaveno „na odiv“ veřejnosti. Někteří vesničané se podle Daily Mailu snažili lovce od záměru odradit. Namítali, že akce je příliš nebezpečná, a mnozí také nevěřili jejich historce o nadpřirozeném zvířeti. Muži však neposlechli a šli lovit i přes varování.

Útoky zvířat – ať už těch kriticky ohrožených, či neohrožených – nejsou v Indonésii ničím neobvyklým. Jev je bohužel stále častější a má přímou souvislost s deforestací deštných pralesů, které ustupují, aby uvolnily místo plantážím palmy olejné, z jejíchž plodů se získává nyní tolik diskutovaný palmový olej. Právě drastické kácení lesů mění chování zvířat, která jsou tímto způsobem vytržena ze svého přirozeného prostředí.