Julia Skripalová, která byla nalezena v bezvědomí vedle svého otce.

Julia Skripalová, která byla nalezena v bezvědomí vedle svého otce. Zdroj: Facebook

Záhadná otrava dvojitého agenta v Anglii. Jeho rodina umírá po celém světě

Ruská špionážní záhada. Tak nazývají britská média případ pravděpodobné otravy ruského špiona Sergeje Skripala a jeho třiatřicetileté dcery Julie. Oba byli nalezeni v bezvědomí na lavičce v blízkosti jednoho z nákupních center ve městě Salisbury v Anglii poblíž řeky Avon. Nákupní centrum policie uzavřela a nyní zjišťuje, zda byli Skripalovi otráveni. Sergej i Julia jsou nyní v kritickém stavu v nemocnici v Salisbury.

Kdo ležel na lavičce vedle špiona Sergeje Skripala, šestašedesátiletého matadora tajných služeb, nebylo zprvu jasné. Deník Guardian však na svém webu informoval, že bylo zjištěno, že jde o dceru Julii, která trvale žije v Ruské federaci a Spojené království navštívila pouze krátkodobě. BBC nadto uvedla, že příbuzní ženy od ní neměli zprávy již několik dní.

Není to zdaleka jediná smutná událost, která v posledních letech postihla Rusovu rodinu. V roce 2012 zemřela Skripalova manželka a Juliina matka Ljudmila, která přijela do Spojeného království v roce 2010. Po jejich příjezdu do Spojeného království žil pár v hrabství Wiltshire, tedy v tomtéž, v němž byli nalezeni otrávení Sergej a jeho dcera Julia. Podle úmrtního oznámení, které má deník Guardian k dispozici, zemřela Ljudmila v devětapadesáti letech na karcinom dělohy. Záhy poté však zemřel také Skripalův syn, který byl se svou přítelkyní na návštěvě Petrohradu. Příčinu jeho úmrtí média neuváděla.

Skripal se během své kariéry stal dvojitým agentem. Předával informace o ruských tajných službách britské rozvědce. Když jej Rusové zadrželi, stal se součástí výměny, kterou povolila Ruská federace v roce 2010 – v Rusku vězněného dvojitého agenta vyměnila za své agenty držené ve Spojených státech.

Náhlý kolaps Skripala a jeho dcery je nyní v britských médiích velmi často přirovnáván k otrávení ruského špiona Alexandra Litviněnka, který byl v roce 2006 otráven poloniem v Londýně a jehož následné úmrtí se stalo mezinárodně třaskavým incidentem. Britští vedoucí protiteroristického útvaru uvedli, že se po boku britských policistů zapojí do vyšetřování.

Skripal dostal ve Spojeném království novou identitu. Jeho byt v Salisbury byl však zakoupen pod jeho pravým jménem. Podle britského katastru nemovitostí za něj zaplatil 260 tisíc liber, tedy zhruba 7 a půl milionu korun, aniž by využil úvěr či hypotéku. Koupil jej pouhý rok poté, co se do Británie vrátil z ruského vězení.

Boris Johnson již ve svém projevu uvedl, že pokud bude zjištěno, že za otravou Julie a Sergeje Skripalových figurují Rusové, musí počítat s tvrdou reakcí Británie.