Americký prezident Donald Trump společně se svojí manželkou Melanií.

Americký prezident Donald Trump společně se svojí manželkou Melanií. Zdroj: ČTK

Trump tvrdě zaútočil na Bushe: Invaze do Iráku podle něj udělala z Američanů světové hlupáky

Americký prezident Donald Trump v sobotu tvrdě zaútočil na jednoho ze svých předchůdců, George Bushe mladšího. Důvodem bylo Bushovo rozhodnutí podniknout invazi do Iráku. Trump jí nazval „nejhorším rozhodnutím ze všech“. Řekl to na neveřejném setkání s republikánskými sponzory na Floridě. Zesměšnil také Bushovu inteligenci a přirovnal rozhodnutí k „hození velké tlusté cihly do sršního hnízda“.

„A tady stojíme, jako světoví hlupáci, protože naší zemi dlouho řídili špatní politici… To byl Bush. Další skutečný génius. Ukázalo se, že jsme měli skvělé informace ze skvělé tajné služby,“ ironizoval Trump Bushovo rozhodnutí pro invazi do Iráku, která přišla po informacích CIA, že tehdejší irácký režim Saddáma Husajna vlastní zbraně hromadného ničení. Ukázalo se, že to není pravda.

Invaze do Iráku a neúspěšné nastolení demokracie v této zemi, vedlo podle mnoha odborníků až ke vzniku Islámského státu a další islamistických ozbrojených skupin v mnoha zemích světa.

Trump dlouho tvrdí a říkal to i v předvolební kampani v roce 2016, že byl od začátku proti invazi do Iráku, která začala v roce 2003. S ním publikované rozhovory před invazí však dokazují, že neříká pravdu.

Donald Trump má navíc dlouhodobě špatné vztahy s vlivnou rodinou Bushů. Nikdo z rodiny ho nepodpořil ve volbách. Dlouho měl naopak velmi úzké vztahy s demokratkou Hillary Clintonovou, která proti němu nakonec kandidovala. Jejich vztah se po ostré kampani ale rozpadl.