Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Ondráček sám odstoupil z pozice předsedy komise pro kontrolu GIBS. Pravici nazval demokratickou žumpou

poziční politici vítají informaci o rozhodnutí poslance Zdeňka Ondráčka (KSČM) z čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle nich k tomu přispěl tlak veřejnosti v podobě pondělních demonstrací. O odstoupení Ondráčka informovala Česká televize, Ondráček to potvrdil zhruba v 15:25 ve svém projevu k poslancům ve Sněmovně. Pravici nazval demokratickou žumpou.

"Pan Ondráček se rozhodl vyslyšet hlas veřejnosti a sám odstoupit. Jsem rád, že našel soudnost a uvědomil si vážnost celé situace," napsal na twitteru statutární místopředseda ČSSD Jiří Zimola.

"Ondráček odstoupí z čela komise pro kontrolu GIBS. Tlak veřejnosti má smysl. Není to zásluha Babiše, ale vás, na náměstích po celé zemi. Děkuji," uvedl na twitteru první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Podle předsedy poslaneckého klubu STAN Jana Farského se ukázalo, že se premiér Andrej Babiš (ANO) bojí veřejného mínění, lidé by proto v protestech neměli polevovat.

"Ondráček, KSČM i ANO pochopili, že tuto bitvu už nevyhrají. Děkuji veřejnosti, která včera sehrála v této věci významnou roli. A odhad: oběť KSČM bude bohatě odměněna a koaliční partner ČSSD získá bonus v čele komise," napsal na twitteru poslanec KDU-ČSL Marek Výborný s poukazem na vyjednávání o případné podpoře vládě, které ANO vede s KSČM a ČSSD.

Informaci o Ondráčkově odstoupení uvítal i předseda TOP 09, podle něj pondělní demonstrace v několika českých městech měly smysl.