Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Velká studie potvrzuje efektivitu ketaminu při léčbě deprese, kterou trpí i miliony Čechů

Zdá se, že ketamin je daleko více než jen rekreační drogou nebo anestetikem pro uspávání zvířat. Někteří vědci jsou o jeho účincích pro psychicky nemocné lidi tak přesvědčeni, že hovoří dokonce o „nejvíce průlomovém objevu za půl století“. O efektivitě ketaminu je přesvědčena i psychiatrička Cristina Cusinová z Harvardovy univerzity, která ho prozkoumala pomocí více než 40 studií zabývajících se stavem mozku před a po jeho užití.

Podle výsledků její metastudie se po užití ketaminu pozitivně mění mozek v oblastech, které jsou spojené s naší schopností zpracovávat a regulovat emoce. Mění se také části mozku, které jsou spojeny se zpracováváním odměnových center, které jsou aktivní například po sportovním výkonu nebo dobře provedené práci, ale u lidí trpících depresemi jsou téměř nefunkční.

Ketamin je léčivo používané v humánní i veterinární medicíně jako anestetikum. Od poloviny 60. let minulého století je ale zneužíván i jako rekreační droga, protože kromě jiného způsobuje také halucinace a hypertenzi.

Další pozitivní studií o ketaminu zveřejnili vědci z amerického Columbia University Medical Center, kteří zjistili, že léčí depresi a eliminuje myšlenky na sebevraždu daleko rychleji a efektivněji než současné léky. Právě lidé s depresemi chtějí často ukončit svoji nemoc sebevraždou a bohužel část z nich k ní i sáhne. Platí to také pro nemocné v Česku.

Účastníkům studie zlepšil ketamin náladu do 24 hodin a jeho efekt trval až měsíc. Podle výzkumu byly pozitivní efekty „naprosto neočekávané, hlavně v jejich síle a rychlosti nástupu“.

Podle profesorky Cristiny Cusinové se sice ketamin musí ještě více prozkoumat pomocí klinických studií, ale i ona věří, že má velký potenciál, který může kompletně změnit léčbu deprese.