Britské ostrovy zasáhla bouře Emma. Celá země se potýká s nejhorší sněhovou kalamitou za posledních 30 let

Britské ostrovy zasáhla bouře Emma. Celá země se potýká s nejhorší sněhovou kalamitou za posledních 30 let Zdroj: Reuters

Sníh v Británii: Kvůli „Bestii z východu“ jsou prázdné obchody. Ti, co vytáhli paty ven, jsou prý hrdinové

Z britského zpravodajství by se mohlo zdát, že zemi v posledních dnech zasáhla bouře století, napadlo alespoň deset metrů sněhu, venku je mínus čtyřicet nebo, že nastal opravdový Den poté. V deníku Guardian se tak kromě vtipných videí, zachycujících Brity, kteří mají ze sněhu radost jako malé děti, objevily také třeba články opěvující hrdinské činy občanů. Bez jakéhokoliv zlehčování problémů, které Brity spolu s nepříznivým počasím potkaly, ale přece jenom vypadá hysterie ze střední Evropy poměrně úsměvně.

Mrazivé počasí spojené se sněhovými bouřemi dostalo mezi Brity přezdívku Bestie z východu (Beast from the East). Některá místa hlásila v posledních dnech až 50 centimetrů sněhu, což je v zemi zvyklé na mírné zimy, kdy se teplota pohybuje téměř stále nad nulou, opravdu relativně hodně.

Stejně jako v minulých letech byly po celé zemi zavřeny tisíce škol, řidičům bylo doporučeno, aby pokud možno vůbec na nevyjížděli na silnice, a lidem, aby zůstali doma. Z míst po celém ostrově také přicházely zprávy o zamrzlých trubkách v domácnostech a masivních výpadcích proudu. Nemocnice celý minulý týden rušily operační plány.

Námět pro Nohavicu

Lidé ale také z celkem nepochopitelných důvodů začali vykupovat obchody. Na některých místech nebylo k dostání pečivo, mléko a polévky. Města také ve velkém rušila všechny akce naplánované na víkend. Kvůli Bestii z východu zkrátil zasedání skotský i velšský parlament. Všechno to zní jako skvělý námět pro Jarka Nohavicu, který by mohl napsat Ladovskou zimu 2. Však víte, v Praze tři centimetry a u Muzea čtyři.

Čech, kamarádící se v zimních měsících s lopatou celkem intenzivně, se jen těžko ztotožňuje s dramatickým tónem britského zpravodajství, které třeba vynáší do nebes řidičku autobusu, jež se díky vzpomínce na autoškolu vyhnula dopravní nehodě, protože prudce nezabrzdila.

Solidarita

Mezi další příběhy, které v našem kontextu nevynikají výjimečností patří ten o ženě, která nechala u sebe v hostelu přespat tři bezdomovce, přičemž jeden neměl ani pořádný zimní kabát. Dostala se tak až do celostátního tisku. Kromě toho se také na východním pobřeží v Sunderlandu našla firma, která terénním autem dovezla do práce zdravotní sestry. Tytéž zdravotní sestry pak strávily raději dvě noci v nemocnici, než aby znovu riskovaly, že budou mít problém dostat se do práce. Jiné zdravotnice pak cestovaly třeba čtyři hodiny anebo šly do práce padesát minut ve sněhu pěšky!

No věřili byste tomu? Doufejme, že stejně ohleduplní a solidární k sobě Britové budou i poté, až se Bestie z východu zase odporoučí.