Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Merkelová bude vládnout dál, může vyrovnat Kohlův rekord. Socialisté drtivě hlasovali pro velkou koalici

V Německu bude znovu vládnout velká koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou. Pokračování dosavadní vlády totiž podle německých televizí ve vnitrostranickém referendu podpořili sociální demokraté.

Merkelovou by již počtvrté za kancléřku poslanci mohli zvolit 14. března, tedy více než pět a půl měsíce po parlamentních volbách. Pokud vydrží v úřadu až do roku 2021, kdy by měly být další řádné volby, vyrovná rekord Helmuta Kohla, který coby kancléř vládl 16 let.

Kohl byl kancléřem od roku 1982 do roku 1998. Merkelová se poprvé stala kancléřkou v roce 2005.

CDU a CSU se pro vznik velké koalice vyslovily už v uplynulých týdnech, SPD o ní rozhodovala ve velmi sledovaném vnitrostranickém referendu. Pro uzavření koalice se vyslovilo 66 procent sociálních demokratů. Čekalo se přitom mnohem těsnější hlasování.

Angela MerkelováAngela Merkelová|Tomáš Tesař

Pozorovatelé očekávali, že výsledek bude o poznání těsnější, protože proti účasti na další vládě pod Merkelovou dávala řada straníků najevo hlasitý odpor. Nakonec ale, zdá se, u sociálních demokratů převážily argumenty zastánců velké koalice, podle nichž SPD dokázala prosadit dostatek priorit ze svého programu a navíc obsadí důležité posty, včetně ministerstva financí.

U řady straníků také zřejmě hrála roli pragmatická úvaha, že je lepší vyhnout se riziku předčasných voleb v době, kdy má SPD rekordně nízkou podporu u voličů. Negativního rekordu nejstarší německá demokratická strana dosáhla už v zářijových volbách, když získala jen 20,5 procenta hlasů.

Velká koalice bývala ve spolkové republice naprostou výjimkou. Do roku 2005, kdy Merkelová poprvé stanula na čele vlády, vznikla jen jednou, a to v 60. letech. Nyní se tak ale stane již potřetí za čtyři volební období.