Muslimský učitel Umar Haque chtěl z dětí vytvořit „dětskou armádu“

Muslimský učitel Umar Haque chtěl z dětí vytvořit „dětskou armádu“ Zdroj: London Metropolitan Police

Muslimský učitel organizoval dětskou islámskou armádu. Měla zaútočit na Big Ben i letiště Heathrow v Londýně

Pětadvacetiletý muslimský učitel Umar Haque, který je podporovatelem Islámského státu, byl v pátek uznán vinným v procesu v Londýně, ve kterém je souzen ze snah vytvořit „dětskou armádu“, která měla páchat teroristické útoky ve Velké Británii.

Plánoval zaútočit na ikony země, jako například na příslušníky královské gardy, na letiště Heathrow, na hodinovou věž Big Ben, která je součástí britského parlamentu, či na banky a různá média.

Umar Haque pracoval pro malou soukromou islámskou školu Lantern of Knowledge, která byla přímo napojena na radikální mešitu Ripple Road ve východním Londýně. Ve škole pracoval v letech 2015 a 2016.

Děti svědčily proti učiteli

Učitel se snažil vytvořit „dětskou armádu“ a v rámci výuky islámu radikalizoval především lehce ovlivnitelné děti ve věku 11 až 14 let. O procesu a podrobnostech v minulých dnech informovala anglická média.

„Jeho záměrem bylo vytvořit armádu dětí, která by pomáhala s několika teroristickými útoky po celém Londýně,“ řekl Dean Haydon, ředitel velitelství pro boj proti terorismu z londýnské Metropolitní policie.

Až 35 dětem, které se Haque za pomoci dalších kompliců snažil navést na cestu džihádu, je momentálně v ochranné péči kurátorů a sociálních pracovníků. Šest z nich také svědčilo proti islamistovi v procesu, který byl pro veřejnost uzavřen.

Školu vyšetřovala inspekce, ale nic neodhalila

Podle policie a soudu Haque pouštěl dětem videa s útoky teroristů a sám sebe popisoval jako přívržence Islámského státu. Dětem také vyhrožoval, zastrašoval je a nutil je k tomu, aby nic z toho, co se odehrávalo při jeho hodinách, neříkaly doma rodičům.

Vyšetřování poukázalo i na to, že místní muslimská komunita zpočátku nechtěla na vyšetřování případu spolupracovat a školu dokonce kontrolovala v minulosti školní inspekce, ale žádné problémy „neodhalila“.

Umar Haque byl shledán vinným ve čtyřech bodech obžaloby, kromě jiného z příprav na teroristické útoky. Čeká se, k jakému trestu bude odsouzen.