Ponožky Adolf, nebo ponožky Patrick?

Ponožky Adolf, nebo ponožky Patrick? Zdroj: Nanushki.pl

Ponožky Adolf, nebo ponožky Patrick?
Ponožky Adolf, nebo ponožky Patrick?
3
Fotogalerie

Polská firma vyrobila ponožky vypadající jako Hitler. Ve skříni bude díky nim ordnung, tvrdí

Polská společnost vyrábějící veselé designové ponožky se ocitla pod palbou veřejnosti i médií. Důvodem je ne zcela povedený vtip, o nějž se pokusila. Následně se jej také neúspěšně pokusila odůvodnit. Adolf Hitler stále není ta pravá historická postava, z níž je možné si v Polsku dělat vtipy.

Nanushki, to je polská společnost zaměřující se na výrobu designových, roztomile vypadajících ponožek. Trend zajímavých a neotřelých ponožek se v poslední době stále rozšiřuje, a proto není divu, že porazit konkurenci v této oblasti je stále složitější.

Možná i proto se společnost Nanushki rozhodla ke kontroverznímu kroku – vyrobila ponožky, které nápadně připomínají německého nacistického diktátora Adolfa Hitlera. Nanushki na svém webu původně deklarovala, že tyto speciální ponožky s názvem Adolf „vám udělají ve skříni pořádek“.

Marketing a Hitler

Ponožky, které udělají ve skříni pořádek, není zcela šťastné heslo v době, kdy se Polsko zmítá v neutěšené debatě o polské roli vůči židovskému obyvatelstvu za 2. světové války a účinnosti nabyl kontroverzní zákon postihující ty, kdo budou dle litery zákona nesprávně interpretovat roli polského národa za 2. světové války.

Ponožek si nevšiml nikdo jiný než vedení památníku a muzea Auschwitz-Birkenau, které se vůči ponožkám důrazně ohradilo s argumentací, že „největšího zločince historie využívají k marketingovým účelům“.

Ponožky Patrick

Kuriózní ovšem je, co se s ponožkami Adolf dělo poté, co se proti nim zvedla vlna nesouhlasu. Společnost Nanushki totiž z ponožek Adolf udělala ponožky Patrick (nikoliv vzhledem, pouze je přejmenovala). Ke jménu Patrick přibylo také vysvětlení: „Patrick byl kupec, finančník a filantrop, který rozhodně neměl rád, když se mluvilo o jeho minulosti, ačkoliv v hloubi své bavlnové duše toužil po okamžiku, kdy bude vše jednodušší.“

Není zcela jasné, co tím chtěl básník říci. Fotografie ponožek se však stále jmenují „Ponožky Adolf“ nebo „Hitlerovy ponožky“. Cena za kus podivuhodného páru ponožek je 25 zlotých, tedy asi 175 korun.