Ruská vesnička Ojmjako: nejchladnější vesnice na světě

Ruská vesnička Ojmjako: nejchladnější vesnice na světě Zdroj: reprofoto/twitter

Nejchladnější místo na Zemi: Ruská vesnička Ojmjakon.
Nejchladnější místo na Zemi: V ruské vesničce Ojmjakon naměřili -71,2 °C!
Nejchladnější místo na Zemi: V ruské vesničce Ojmjakon naměřili -71,2 °C!
Nejchladnější místo na Zemi: V ruské vesničce Ojmjakon letos naměřili šedesátistupňové mrazy
Nejchladnější místo na Zemi: V ruské vesničce Ojmjakon letos naměřili šedesátistupňové mrazy
13
Fotogalerie

Mrzne, v Česku padají teplotní rekordy. Obyvatelům nejstudenější vesnice světa by tu ale bylo vedro

Nové nejnižší teploty pro 27. únor meteorologové naměřili na 15 ze 148 stanic v Česku, které fungují alespoň 30 let. Nejníže teplota klesla v Bedřichově Nové Louce, kde teploměr ukázal minus 24,6 stupně Celsia. V ruské vesnici Ojmjakon ale takhle mají odpoledne.

Rekord padl například v Horní Bečvě na Vsetínsku, teplota ráno klesla na minus 15,8 stupně Celsia. Předchozí rekord z roku 2006 činil minus 13,2 stupně Celsia. Na krkonošské Labské boudě teploměr naměřil minus 21,2 stupně Celsia, překonal tím 32 let starý rekord s hodnotou minus 17,4 stupně Celsia.

„Většina rekordů je z těchto dob, kdy byl chladný konec února. Ve stanicích měřících více jak 50 let se tak k rekordům zdaleka nepřibližujeme. Teploty do minus 15 stupňů na konci února jsou nezvyklé, ale nejsou extrémní. Je chladno, ale není to nic, co by se za 20 nebo 30 let neobjevilo,“ řekl meteorolog Ostrožlík.

Pětadvacet let starý rekord padl i v městské části Brno-Žabovřesky. Teploměr ukázal minus 11,5 stupně Celsia, dosud naměřené minimum z roku 1993 mělo hodnotu minus 9,4 stupně. Rekordy v Česku jsou překonávány hlavně proto, že zima přišla velmi pozdě, na prahu března, kdy se obvykle už otepluje.

Ojmjakon 2018: minus 62 stupňů

Dlouhodobě nejstudenější obydlená vesnice na světě Ojmjakon je samozřejmě na Sibiři. Letos v lednu tam naměřili minus 62 stupňů Celsia, teplota se tak dostala blízko k rekordu z roku 1933, kdy tu měli minus 67,7 stupně. Název vesnice znamená „nezamrzající voda“ kvůli nedalekým termálním pramenům.

Nejchladnějším městem v Rusku je Dudinka na severovýchodě Sibiře. Leží v Krasnojarském kraji na Jeniseji a má zhruba 24 tisíc obyvatel. V lednu tu nejnižší denní teploty bývají kolem 33 stupňů, nejvyšší pak okolo 24 stupňů Celsia.

Desetimilionové čínské město Charbin má někdy přezdívku „ledové město“. V lednu tam běžně teploty klesají pod 20 stupňů, příroda tu ale umí „zařídit“ i čtyřicetistupňové mrazy.

Nejnižší naměřená teplota v ČR: Ve světě je i dvakrát chladněji >>>

Kde teď mrzne víc než v Česku

Také kanadský Winnipeg mívá v lednu teploty pod 20 stupni. V roce 1966 to ale bylo minus 45 stupňů.

Nejstudenějším velkoměstem na světě je ale ruský Jakutsk. Má 300 tisíc obyvatel a průměrnou roční teplotu minus 8,8 stupňů Celsia. Průměrná lednová teplota je však minus 40 stupňů a v roce 1951 tu naměřili minus 60. 

A jak je ve světě dnes? Jakutsk má až minus 38 stupňů, vesnice Ojmjakon až minus 43, Charbin až minus 21. Moskva má až minus 23 a Helsinky až minus 19, takže Finové už pomalu vypínají topení.