Mathilde Gamassou se obětí rasistických útoků na sociálních sítích

Mathilde Gamassou se obětí rasistických útoků na sociálních sítích Zdroj: Facebook

Johanka z Arku v burce? Extrémisté ve Francii zaútočili na snědou dívku, vybranou pro roli světice

Francouzské Orléans si každý rok na jaře připomíná konec dlouhého šestiměsíčního obléhání města, který v roce 1429 předznamenal obrat ve stoleté válce mezi Francouzi a Angličany. Hrdinkou slavnostního průvodu je tradičně Johanka z Arku. Tu měšťané vybírají z děvčat, jež jsou nejméně deset let občankami Orléans, chodí na místní střední školu a jsou katoličkami. Letos způsobila volba sedmnáctileté míšenky Mathilde Gamassou celonárodní kontroverzi.

Sedmnáctiletá Mathilde, která studuje operu na prestižní orléanské konzervatoři a ve volném čase se věnuje šermu, má projet centrem města na koni a stát se tak jednou z mnoha Johanek, kterým město v průběhu staletí vzdalo symbolickou čest. Otec dívky je beninského původů, matka je Polka.

Poté, co radnice svou volbu oznámila, se na sociálních sítích začaly objevovat otevřeně rasistické komentáře. Sympatizanti extrémní pravice odmítají, aby národní světici reprezentovala dívka snědé pleti. Na Twitteru se tak bylo možné například dočíst: „Johanka z Arku byla bílá. My jsme také bílí a jsme na to hrdí, neměňte naši historii.“

Další komentář na anti-muslimské stránce Resistance Republicaine zašel ještě dál: „A příští Johanka z Arku bude mít burku?“ Místní rádio oznámilo, že policie vyšetřuje původce několika komentářů, kteří dívku přirovnali k paviánovi za podněcování rasové nenávisti.

K záležitosti se následně vyjádřila i francouzská ministryně pro rovnost Marlene Schiappa. „Fašistická rasová nenávist nemá ve francouzské republice místo“, napsala ve středu na svém Twitteru. Za dívku se se samozřejmostí postavili i všichni představitelé města.

Starosta Olivier Carré slavnosti kvůli několika nenávistným komentářům odvolat neplánuje. „Letos, stejně jako v minulých 589 letech, oslaví občané Orléansu Johanku z Arku, kterou bude hrát mladá žena se sobě vlastní odvahou, vírou a vizí.“

Johanka z Arku, často zvaná panna orléanská, je oslavována jako hrdinka po celé Francii. Ve zvláštní úctě ji však jako symbol národního vzdoru chová francouzská pravice.