Kolumbijské Vánoce v únoru

Kolumbijské Vánoce v únoru Zdroj: BBC

Kolumbijské Vánoce v únoru
2
Fotogalerie

Únorová rarita v Kolumbii. V jedné z vesnic slaví Vánoce až nyní

Obyvatelé kolumbijské vesnice Quinamayó oslavili Štědrý den. Zní to zvláštně, ale je to tak – vesničané totiž tvrdí, že jejich tradice souvisí s tím, že v době pravých Vánoc v prosinci tento svátek slavit nemohli. Předkové obyvatel vesnice, kteří ještě byli postiženi otroctvím, totiž měli slavení tohoto křesťanského svátku zakázané.

Proto si vesničané vybrali datum o dva měsíce následující po 24. prosinci, tedy 24. února. Součástí svátku jsou všechny tradice, které známe z evropského modelu slavení Vánoc, přičemž vesničané z kolumbijské vesnice je mají ještě o něco barevnější – součástí oslav narození Krista je také tanec, hudební zábavy a společné veselí. „Lidé, kteří nás zotročili, nám nedovolili mít v době Vánoc volno,“ řekl BBC Holmes Larrahondo, který ve vesnici organizuje veškeré oslavy.

Podle něj má slavení Vánoc v únoru i další důvod a výhodu: „V naší komunitě věříme, že by se žena měla 45 dní po porodu postit a odpočívat. Když se oslavy Ježíšova narození slaví až v únoru, může si svatá Marie zatančit s námi,“ vysvětlil muž s úsměvem.

Další zajímavá součást oslav vesničanů je takzvané hledání Ježíška. Vesničané se nastrojí do barevných kostýmů (velmi často modré či tmavě modré barvy) a hledají dům od domu novorozeného Spasitele. Toho ve vesnici představuje dřevěná soška oděná do modrého obleku. Celý rok ji u sebe schovává jedna rodina, která vzácnou sošku poté, co ji vesničané „najdou“, předá k opatrování dál.