Jen 45 minut lodí trvá cesta z centra Benátek na ostrov Burano. Městečko, které je mnohem klidnější a barevnější, než jeho slavný soused, je vlastně skupinou ostrůvků pospojovaných mosty. Pestrá barevnost fasád prý pomáhala unaveným rybářům snáze trefit domů.

Jen 45 minut lodí trvá cesta z centra Benátek na ostrov Burano. Městečko, které je mnohem klidnější a barevnější, než jeho slavný soused, je vlastně skupinou ostrůvků pospojovaných mosty. Pestrá barevnost fasád prý pomáhala unaveným rybářům snáze trefit domů. Zdroj: profimedia.cz

Bývalý voják Huang Yung-Fu z Hongkongu se dostal do vesnice Tchaj-čchung na Tchaj-wanu v roce 1949. A vzhledem k tomu, že místní chudinské čtvrti hrozila demolice, rozhodl se ji zachránit svým uměním. Pomaloval fasády i ulice a dnes je „Duhová vesnice“ velmi oblíbenou turistickou atrakcí.
Káthmándú, hlavní město Nepálu, je městem barev a festivalů. Často tu potkáte zarostlé pomalované svaté muže sádhu. V březnu tu můžete zažít Hólí, svátek barev, oslavu vítězství dobra nad zlem, kdy se lidé v ulicích posypávají barevnými prášky a polévají obarvenou vodou.
Když se místních zeptáte, proč je v marockém městě Chefchaouen vše pohádkově modré, odpoví vám různě. Někdo tvrdí, že domy zde nechali přemalovat židovští uprchlíci ze Španělska, neboť pohled na modrou věřící přibližuje k Bohu, jiní vyznávají prozaický názor, že tato barva nejlépe odpuzuje komáry.
Čtvrť Pelourinho v historickém centru brazilského Salvadoru má název podle pranýře, který stával uprostřed náměstí a byli u něj trestáni otroci. Nyní je ale na čtvrť příjemnější podívaná díky pestrobarevným fasádám koloniálních budov.
Jednou z nejfotografovanějších částí Kodaně je nábřeží Nyhavn s pestrobarevnými domy ze 17. a 18. století a příjemnými kavárničkami a hospůdkami v nich.
8
Fotogalerie

Sever Maroka i ostrov u Benátek: Místa, jež učarují milovníkům pestrých barev

Naše planeta je sice modrá, ale najdou se na ní města, městské čtvrti a vesnice, které oplývají celou paletou barev a vy se na ně můžete podívat s námi.

V indickém růžovém městě jsou do oblíbené barvy oděny i palácové stráže a v marockém Chefchaouenu zase modré fasády odpuzují komáry. V naší galerii objevíte ta nejbarevnější místa na zemi, která rozhodně stojí za návštěvu, ať už kvůli pestrosti fasád domů či jejich obyvatel.