František Čuba.

František Čuba. Zdroj: Luděk Ovesný / Mafra / Profimedia

František Čuba se zachoval jako malý kluk. Na svůj mandát měl rezignovat už dávno

Senátor František Čuba oznámil, že na konci února rezignuje na post senátora. Ve svém prohlášení uvedl, že byl vystaven „silnému tlaku a nepříjemným útokům a že svým blízkým nechce dál nechat ubližovat“. Nicméně o tom, že se rok a půl v Senátu neukázal (a tudíž nehlasoval, nediskutoval nad zákony atd.), ale pobíral za to plný senátorský plat, už ve svém rezignačním dopise pomlčel. Vezměme tedy složení jeho mandátu na vědomí, ale dodejme k tomu, že čas k důstojnému a čestnému odchodu už dávno promeškal a že jeho aktuální gesto je hodno spíš malého kluka.

Vysoký věk a tomu úměrný zdravotní stav tohoto někdejšího legendárního šéfa JZD Slušovice si nepochybně zaslouží respekt. Nemůže však ani v nejmenším ospravedlňovat jeho politické počínání, respektive nepočínání, k němuž dostal hlasy voličů ve zlínském senátním obvodu. František Čuba měl přece sedět v Senátu, schvalovat zákony a lobbovat v Praze pro občany svého obvodu. Místo toho dlel doma či ve své senátorské kanceláři na Zlínsku a z výše uvedených činností nedělal nic. Fakticky tak znehodnotil tisíce hlasů voličů, kteří ho touto aktivní prací pověřili.

Už samotné Čubovo zvolení na podzim 2014 vyvolalo emoce. Podle jeho soupeřů vůbec nevedl kampaň, nechodil mezi lidi, debat se stranil, a přesto vyhrál. Proti reálným kandidátům prý stál jen duch nebo neviditelná osoba těžící ze svého jména a někdejších zásluh. Přesto mu tohle „málo“ stačilo a lidé ho zvolili. Proti tomuto jevu nešlo a nelze nic namítnout. Voliči to tak chtěli. Ale fakt, že v posledním roce a půl se v Senátu ani jednou neukázal, už kritizovat lze. Ostatně ani jeho činnost před začátkem této absence nebyla v Senátu nikterak hektická, ale spíš velice sporadická.

Senát se netěší příliš velké podpoře ani úctě mezi občany. K volbám jich mnohdy nedorazí ani 20 procent. A placená neaktivita Františka Čuby je právě onou vodou na mlýn všem hlasům, které volají po zrušení horní parlamentní komory. Přitom její význam pro stabilitu politického systému v naší zemi je v dnešní době naprosto klíčový, obzvlášť v době, kdy posilují populistické strany a máme tu menšinovou vládu bez důvěry sněmovny, která se tu chová jako dobyvatel na porobeném území.

František Čuba za pár dní v Senátu definitivně skončí a jeho přítel, prezident Miloš Zeman vypíše na Zlínsku nové volby. Život půjde dál, Čubova stopa v historii zůstane. Vedle Slušovic se však už bude zmiňovat i Senát, ze kterého ale Čuba odešel s hanlivou nálepkou dlouhodobého a zarytého placeného absentéra, který neuměl důstojně odejít sám včas a středem, ale udělal to jako malý kluk, kterého předtím otec pořádně vytahal za ucho.