Video placeholde

ČSSD páchá sebevraždu: Stanou se socialisté po sjezdu pouhou loutkou Zemana a Babiše?

Nedělní sjezd nejstarší české politické strany nemá dobré řešení. Hamáček, Zimola, Chovanec, Losna nebo Mažňák, žádný z uvedených pánů není schopen vytrhnout tuto stranu z pitomého aranžmá, které si sama na sebe ušila.

Jednodenní sjezd, kde se má analyzovat nejhorší porážka v moderní historii a současně zvolit nové vedení, do něhož se hlásí několik desítek lidí, to je nad síly kohokoli. Takže se prý sjezd přeloží na květen, tam se údajně určí politická linie (do vlády nebo opozice a s kým?, jak získat zpět voliče od ANO atd.), ale o tom bude ještě rozhodovat vnitrostranické referendum. A co když skončí 55:45? Řeší to něco?

Masaryk v Hovorech s TGM říkal, že demokracie je spjata s otázkou demokratických vůdců. V ČSSD zatím není z přihlášených ani jeden, který by řekl: Toto je můj program, tady stojím, přebírám odpovědnost za vyjednávání o vládě, za rok mě nemusíte znovu zvolit, ale nyní odmítám alibistické tance kolem jednodenních sjezdů, co nic nerozhodnou, a referend, které stranu nesjednotí. Dejte mi svou důvěru, a pokud ji zklamu, pošlete mě k čertu. Přestaňme si však hrát na politiku a začněme ji dělat.

ČSSD místo toho zřejmě do vedení zvolí nějaký jedenapadesátý odstín šedi typu Jana Hamáčka a do dalšího řádného sjezdu za rok bude zmítána v kolektivní neodpovědnosti. Takže se po právu stane loutkou v rukách Miloše Zemana a Andreje Babiše, kteří mezitím zformují mantinely české povolební politiky.