Napětí mezi Izraelem, Sýrií a Íránem stoupá. Na fotce jsou kusy zneškodněné syrské rakety

Napětí mezi Izraelem, Sýrií a Íránem stoupá. Na fotce jsou kusy zneškodněné syrské rakety Zdroj: Reuters

Nejde jen o sestřelení jednoho dronu. Izrael připomíná, že Írán dávno hlásá zničení židovského státu

V sobotu v 4:25 izraelské ozbrojené síly sestřelily íránský dron v izraelském vzdušném prostoru a poté zničily jeho velitelské stanoviště a zaútočily na dvanáct iráckých a syrských cílů v oblasti vzdušné obrany.

Izraelská odveta za vyslání íránského dronu byla největší ofenzívou, kterou země zahájila na území Sýrie od libanonské války roce 1982.

V neděli se sešel dvanáctičlenný bezpečnostní kabinet, aby diskutoval o nestabilní situaci na severu. Podle listu The Jerusalem Post někteří ministři obhajovali nejen vojenskou akci proti těmto silám ohrožujícím Izrael, ale i proti samotnému Íránu. Ministři si vyslechli zprávy o bezpečnostní situaci, ale nebyla přijata žádná operační rozhodnutí a izraelští představitelé dali najevo, že Jeruzalém má zájem na tom, aby se situace nezhoršila.

„Ministr školství Naftali Bennett, který je členem bezpečnostního kabinetu, nicméně přednesl minulý týden projev na výroční konferenci Institutu pro národní bezpečnostní studie (INSS) v Tel Avivu, v němž označil Írán za „chobotnici“ a řekl, že je čas, aby se Izrael přestal zabývat chapadly chobotnice – Hamásem a Hizballáhem – ale místo toho chobotnicí samotnou.“

Jde o víc

Nabízí se otázka, jestli jde v tuto chvíli skutečně jen o jeden dron, nebo o něco víc. Ačkoliv se ze strany Íránu jedná v případě jeho vyslání o troufalý a agresivní čin, je to jen vrcholek ledovce. Jak je známo, aniž to část světové veřejnosti bere příliš vážně, íránští vůdci už dávno vyhlašují, že chtějí židovský stát zlikvidovat.

Richard Kemp píše v listu The Times: „Írán se projevuje činy, a ne slovy. Financuje a řídí palestinské teroristické skupiny v Gaze a na Západním břehu, vybudoval arzenál 150 000 raket v jižním Libanonu a financuje teroristické útoky proti izraelským a židovským cílům po celém světě. Podle izraelské zpravodajské služby má Írán v Sýrii 82 000 bojovníků. Vytváří zde stálou vojenskou přítomnost, aby vytvořil koridor přes Irák na hranice Izraele.“

Obamova chyba

Je to zřejmě součást širšího íránského plánu, jehož cílem je nejen obležení Izraele, ale také dosažení nadvlády nad sunnity včetně faktické kontroly nad Libanonem, zvýšené nadvlády v Iráku, destabilizace Jemenu, jde také o útoky na Saúdskou Arábii a agresi proti mezinárodním námořním silám v Zálivu.

Íránský projekt byl do značné míry usnadněn zahraničně-politickým přístupem prezidenta Baracka Obamy na Blízkém východě, včetně jeho jaderné dohody, která povzbudila ajatolláhy a uvolnila miliardy dolarů na financování jejich agrese. Tím se uvolnila cesta k vytváření jaderného zbrojního arzenálu.

Nejnovější íránská agrese proti Izraeli by mohla podle autora vést k dalšímu požáru. „Izraelské obranné síly se budou snažit o odvetu, mobilizaci sil a posilování vzdušné obrany podél syrských a libanonských hranic. Izrael nezamýšlí eskalaci, ale Irán by mohl. A chyba nebo nesprávný výklad z obou stran by mohly spustit otevřenou válku.“

Neřešené problémy

Všechno nebezpečí přitom ve vzduchu visí už dávno. Izrael varuje před důsledky, jaké by mohla mít íránská agrese, která by vedla k velkému množství ztrát na životech. Donald Trump sice o íránském nebezpečí ví, ale izraelská varování jsou do značné míry Západem a OSN ignorována.

Velká Británie a Evropská unie by mohly hrát účinnou roli v boji proti íránské agresi, ale jejich odpovědí je zatím snaha o uklidňování situace. Namísto odsouzení Íránu a podporování Izraele se vyzývá k ostražitosti na obou stranách, což dále posiluje Teherán. Za prioritu se považuje zachránění pochybné jaderné dohody. Ta je ale jen zástěrkou pro obchodování s Íránem, neomezované nějakými principy, a nemyslí se přitom na záchranu života nevinných lidí.

Zdá se, že se stará chyba pořád opakuje. Problémy se neřeší, dokud jsou ještě v zárodku, ale hasí se příliš pozdě velký požár.