Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: T.E Development Group s.r.o.

Nový český start-up bojuje proti nepoctivým realitním makléřům

Ve většině evropských zemí je profese realitního makléře regulována, v Česku ji může provozovat kdokoliv. Činnost není upravena žádným právním předpisem, nevyžaduje oprávnění ani zkoušky, což se negativně odráží na kvalitě, rozsahu i ceně služeb. Proti tomu se rozhodl bojovat nový, ryze český start-up. 

Není tajemstvím, že makléřský trh v České republice by se s trochou nadsázky mohl přirovnat k džungli. Lidé se v něm příliš nevyznají, což také vede k nekalým praktikám, proti kterým se může běžný spotřebitel jen těžko bránit.  

Jan Boruta se proto rozhodl naskočit na vlnu stále úspěšnějších českých start-upů a založil svůj vlastní nezávislý projekt s názvem FÉRmakléři.cz Nová služba nejprve poptávku na prodej nemovitosti detailně posoudí a poté ji předá vybraným ověřeným makléřům. Prioritou je řešit problémy na tuzemském trhu, kde své služby nabízí přibližně 14 500 realitních zprostředkovatelů, jenomže řada z nich však nemá potřebné znalosti a zkušenosti.

„Cílem je zprostředkovat klientovi úspěšný prodej s co nejméně starostmi. Nechceme ho zahltit a paralyzovat volbou, a proto mu předáme pouze 3 skutečně nejvýhodnější nabídky od spolehlivých makléřů,“ popisuje fungování služby Boruta. Celý proces je anonymní, a to až do chvíle, než se klient sám rozhodne makléře kontaktovat.

Start-up byl spuštěn v červnu loňského roku a prostřednictvím této služby se zrealizoval či se právě realizuje prodej nemovitostí v hodnotě více než 250 milionů korun.