Česká olympijská výprava při zahájení Her v Koreji, kde sportovci předvedli telemark na počest skokana Jiřího Rašky

Česká olympijská výprava při zahájení Her v Koreji, kde sportovci předvedli telemark na počest skokana Jiřího Rašky Zdroj: Profimedia.cz

Zahájení olympiády nabídlo skvělé momenty, ale i nudu a politicky šokující pozadí

První den zimních olympijských her v Jižní Koreji nebyl ani tak důležitý tím, že se uskutečnilo slavnostní zahájení, při kterém defilovali sportovci z rekordních 92 zemí, ale tím, co se odehrálo v politickém pozadí. Start olympiády se stal důvodem naprosto bezprecedentního setkání představitelů diktátorské Severní Koreje s jejich jihokorejskými protějšky, kteří jsou jinak považováni za nepřátele. Jak připomíná Viliam Buchert, zvláštní zpravodaj Rexlexu.cz přímo v korejském Pchjongčchangu, něco podobného ještě žádnou olympiádu v takovém rozsahu neorámovalo.

Jihokorejský prezident Mun Če-in si před stamiliony televizních diváků celého světa při slavnostním zahájení olympiády v Pchjongčchangu podal ruku s Kim Jo-čong, sestrou severokorejského diktátora Kim Čong-una. Přitom Kim Jo-čong je významná představitelka režimu a nikdo z její vládnoucí od konce války v 1953 v Jižní Koreji nebyl. Navíc Korejci si tradičně ruce nepodávají, jen se vzájemně uklánějí. Byl to tedy vzkaz pro svět, že po raketových testech KLDR přichází doba uklidnění. Jak dlouho vydrží, je otázkou.

Na zahájení her také nastoupili sportovci KLDR a Jižní Koreje v pátek po poledni našeho času pod společnou vlajkou, která má představovat sjednocenou zemi. Jenže k té je pořád stejně daleko, jako kdykoli předtím, přestože olympiáda by pro mnohé mohla představovat zlom.

„Společný nástup sportovců z Jižní a Severní Koreje byl krásným příkladem sjednocovací síly sport,“ řekl ale nadšeně při slavnostním ceremoniálu předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Za silný moment zahájení her se dá považovat i zapálení olympijského ohně, které bylo svěřeno dvojnásobné olympijské medailistce, domácí krasobruslařce Kim Ju-na. Pochodeň jí předaly dvě hokejistky – jedna ze Severní, druhá z Jižní Koreje. Ty budou hrát ve společném týmu. Mimochodem, to se ale podle průzkumů nelíbí 70 procentům Jihokorejců, protože kvůli politickému zadání bylo několik domácích hráček z týmu těsně před olympiádou vyšoupnuto, aby se uvolnilo místo Severokorejkám.

Češi mají první medaili. Veronika Vítková vybojovala bronz >>>

Češi opět bodovali

Čekalo se také, zda se americký viceprezident Mike Pence alespoň pozdraví se severokorejskými politiky na recepci, který zahájení předcházela. Jenže Pence podle jihokorejské agentury Jonhap po pěti minutách ostentativně odešel a navíc přivezl do Jižní Koreje jako svého osobního hosta Freda Warmbiera, což je otec mladého Američana, který v červnu loňského roku zemřel po návratu z KLDR. Některé informace hovoří o tom, že to bylo na základě následků mučení.

Samotné slavnostní zahájení her, které začalo přesně ve 12 hodin českého času, proběhlo za velmi mrazivého počasí. Oproti předpovědím bylo v pátek přes den na místech konání olympiády nezvykle teplo, ale večer se teplota rychle změnila téměř o 15 stupňů. Navíc v Pchjongčchangu bylo větrno. Čtyřiatřicet tisíc diváků na tribunách doslova mrzlo. A jak byl reportér Reflexu.cz svědkem, do konce ceremoniálu jich tak pětina nevydržela.

Česká výprava, kterou na stadion přivedla olympijský vítězka snowboardistka Eva Samková, opět zaujala vyvedeným oblečením, které patřilo ve srovnání s ostatními mezi naprostou špičku. Připomíná i jednu z našich nejvýznamnějších událostí novodobé historie, vznik Československa před 100 let.

Zahájení proběhlo s patřičným vkusem a na velmi vysoké technické úrovni. Ale zejména nekonečné nástupy sportovců jednotlivých zemí, jakkoli očekávané, v podstatě stadion na delší dobu umrtvily. Největší ohlas zaznamenali v hledišti kromě Korejců ještě Američané. Což se přítomným Severokorejců asi nemohlo líbit. 

Během slavnostní akce bylo odpáleno 20 tisíc rachejtlí a na projekcích se podílelo 1218 dronů.

Velmi působivým momentem byla skladba slavné písně Imagine od Johna Lennona, u které diváci mávali malými elektrickými pochodněmi a z dronů se vytvořily živé obrazy. Půvabné bylo i bruslení poslední členky olympijské štafety s pochodní, které se odehrávalo nad hlavami nejvýše umístěných diváků. To byl skvělý nápad.

Celkem se na olympiádu akreditovalo 2952 sportovců z rekordních 92 zemí, kteří budou soutěžit ve 102 disciplínách. Českých olympioniků je 93 a naše výprava tak patří co do početnosti do první desítky.

Kompletní program olympisjkých her a časy startů českých sportovců najdete ZDE >>>