Slovenský prezident Andrej Kiska na otevření Českého domu na olympiádě

Slovenský prezident Andrej Kiska na otevření Českého domu na olympiádě Zdroj: ČTK

Na otevření Českého domu na olympiádě přišel i prezident, ale slovenský

Několik hodin předtím, než byla v pátek oficiálně zahájena zimní olympiáda v jihokorejském Pchjongčchangu, byl také slavnostně otevřen Český dům v pobřežním městě Kangnung, kde budou své zápasy hrát naši hokejisté a kde v sobotu pojede závod o medaili i rychlobruslařka Martina Sáblíková. Českou politickou reprezentaci při otevření zastupoval předseda Senátu Milan Štěch.

Na otevření Českého domu nakonec dorazil i prezident. Byla to ovšem slovenská hlava státu, Andrej Kiska. Ten tak navázal na to, že Milan Štěch asistoval krátce předtím při slavnostním otevírání olympijského domu našich sousedů.

„Český dům bude na rozdíl od některých podobných zařízení zde na olympiádě, otevřen také veřejnosti. Celé přízemní patro může kdokoli navštívit a dát si český chleba, ochutnat dobré jídlo a pít Plzeňský Prazdroj,“ řekla Reflexu.cz v Kangnungu šéfka Českého domu Blanka Konečná.

Ne všechny domy jednotlivých států jsou totiž na zimních hrách otevřeny i pro veřejnost. Ten náš se nese v duchu oslav 100. výročí vzniku Československa a úspěchů našich olympioniků na zimních hrách.

Na otevření Českého domu bylo v pátek po poledni kolem 200 lidí. Nejvíce se diskutovalo mezi návštěvníky o tom, jaké šance má Česká republika na získání medailí. Předchozí olympiáda v Soči v roce 2014 byla totiž extrémně úspěšná a získat 8 medailí jako v Rusku, by se rovnalo zázraku.

Jak ale říkal včera v Kangnungu Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, musíme být optimisty.

Nejsledovanější osobou začátku olympiády se ale v pátek stala Kim Jo-čong, sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una, která jako vůbec první člen vládnoucího klanu od války na počátku 50. let minulého století navštívila Jižní Koreu. Místní média se proto věnují rozsáhlým spekulacím, zda diktátor Kim Čong-un zaslal prostřednictvím své sestry jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi poselství s návrhem na summit. Jeho sestra je poněkud tajemná postava a zastává pozici místopředsedkyně ústředního výboru Korejské strany práce a je jedním z mála lidí, jimž prý diktátor důvěřuje.

Přímý přenos ze slavnostního zahájení olympiády sledujte ZDE >>>