Dánský exposlanec Jakob Engel-Schmidt řídil auto po požití kokainu.

Dánský exposlanec Jakob Engel-Schmidt řídil auto po požití kokainu. Zdroj: Twitter

Dánský poslanec opustil parlament a pak byl vyhozen z práce, protože řídil po požití kokainu

Když v září minulého roku dánský poslanec Jakob Engel-Schmidt (34) z vládnoucí strany Venstre ohlásil odchod z parlamentu, nikdo moc nezkoumal, proč se tak stalo. Politik jen oznámil, že se vrací na místo ředitele v obchodní škole Niels Brock v Kodani. Jak se ale teď ukázalo, za celou věcí bylo to, že ho policie v červenci 2017 chytila za volantem po požití kokainu.

V úterý totiž dánské noviny Ekstra Bladet zveřejnily informaci, ke které se dostaly prostřednictvím veřejných dokumentů, že Jakob Engel-Schmidt dostal tříletý zákaz řízení automobilu a pokutu za to, že byl přistižen při jízdě po požití kokainu. Dostal proto teď vyhazov také ze školy, kde pracoval a jeho služeb už nechce využívat ani televize, kde často vystupoval.

Po zveřejnění zprávy Engel-Schmidt na svém Facebooku přiznal, že informace novin jsou pravdivé.

Podle policejní zprávy o incidentu se navíc při kontrole zpočátku odmítl podrobit dechové zkoušce i testu na drogy. Byl proto na místě zatčen a následně mu byl proveden krevní test. Ten zjistil v jeho těle kokain.

Přestože o svém prohřešku věděl, nikoho ze své strany loni v červenci neinformoval a dál pracoval jako poslanec.

Několik měsíců tutlaný skandál tak nakonec stál dánského politika nejenom místo v parlamentu, ale přišel i o zaměstnání. Co bude dělat dál, zatím neoznámil.