Taxikáři na Strahově protestují proti Uberu.

Taxikáři na Strahově protestují proti Uberu. Zdroj: Michal Protivanský

Taxikáři na Strahově protestují proti Uberu.
Taxikářů je před desátou na letišti přibližně 400.
Taxikářů je před desátou na letišti přibližně 400.
Kolem půl deváté ráno bylo na Strahově cca 80 taxikářských aut.
4
Fotogalerie

V Praze opět protestují taxikáři proti Uberu, centru hrozí dopravní kolaps

Na parkoviště u strahovského stadionu se dnes kolem 09:00 začali sjíždět řidiči taxi, protestující proti Uberu a dalším podobným službám. Jak na místě zjistili zpravodajové ČTK, před desátou jich bylo zhruba 300 a další stále přijížděli. Podle organizátorů se taxikáři kolem 11:00 vydají pomalou jízdou směrem do centra města, přesnou trasu zatím nesdělili.

Protest je namířen proti vládě a ministerstvům, která podle řidičů nic nedělají ve věci Uberu a dalších služeb, které považují za nekalou konkurenci. Loni ze stejných důvodů protestovali i proti pražskému magistrátu. Dnešního protestu se zúčastní stovky aut, podle Davida Bednáře ze Sdružení českých taxikářů půjde zřejmě opět o pomalou jízdu Prahou a nikoliv o blokádu některé z frekventovaných komunikací.

Situaci sledují republikoví i městští policisté a také dopravní podnik, aby v případě dopravních komplikací mohli zakročit. S ohledem na to, že zatím není jasná trasa protestu, budou na situaci reagovat operativně.


Protesty taxikářů sledujte živě na webu Info.cz >>>


Na parkoviště u stadionu se podle Bednáře vejde zhruba 900 aut. Sjíždějící se taxikáři mají na vozech vylepeny červené čtverečky, které označují jejich nesouhlas s fungováním služeb typu Uber. Kromě převážné většiny pražských taxikářů jsou na místě i kolegové z jiných krajů, například z Olomouce nebo Vysočiny. Pro účastníky je připraven i stánek s občerstvením, kde se prodávají párky, klobásy, polévka či teplé nápoje.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300 a vadí jim, že řidiči Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.