Babiš, Okamura, Filip. Koalice pro referendum

Babiš, Okamura, Filip. Koalice pro referendum Zdroj: Archív

Referendum? Lidi přijdou nanejvýš kvůli vystoupení z EU nebo zavření Kalouska do basy

Vypadá to, že republika nemá jiný problém než chybějící obecné referendum. Komunisté a Okamurovci právě smaží Babiše, aby na jejich hru s lidovým hlasováním přistoupil: My tobě, milý Andreji, vládní důvěru, ty nám referendum. Že to zrovna tyhle dvě strany nedělají z přetlaku lásky k lidu, je jasné. Chystají půdu pro demontáž pravidel zdejší parlamentní demokracie.

Referendum není žádný „bonus dobra“. Je to nanejvýš doplněk standardní zastupitelské demokracie. Může se zvrtnout i v její ohrožení, špatně se nastaví kritéria hlasování a je to. My lidé jsme manipulovatelní. Hitlerovi plnil „lid“ v plebiscitech, co mu na očích viděl. Stačila propagandistická masáž.

Také nemáme na rozdíl od zvolených politiků v popisu práce nastudovat si problematiku jaderné energetiky, ukotvení státu v bezpečnostních strukturách, důvody vysílání jednotek do zahraničí a další složité otázky. Když se sekneme ve volbách, příště to můžeme změnit. Když se sekneme v závazném referendu, ovlivníme život i našich dětí.

Jak šel čas s evropskou integrací: Podívejte se na historické milníky, které vedly ke vzniku dnešní EU >>>

Jde o NATO a EU

Náprava bývá mnohem těžší. Přece proč zrovna komunisté a Okamurovci trvají na obecném referendu nejhlasitěji? Kvůli našemu setrvání/vystoupení ze západních struktur – z NATO a z Evropské unie. A proč pan Okamura prosazuje, aby k vyhlášení referenda stačilo pouhých sto tisíc podpisů? Protože je hravě sežene na svém Facebooku.

A ještě je tu jeden argument, aby se z obecného referenda nedělal bůhvíjaký výdobytek demokracie, který nám chybí k dokonalosti. Podívejme se ke kulturně blízkým sousedům: Rakušané mají referendum závazné i nezávazné, přičemž to závazné se zatím konalo jednou – o vstupu do Unie.

Slovensko: Jedno platné referendum z osmi

I v Německu s celostátními referendy šetří, od padesátých let hlasovali jen dvakrát. Slováci už pořádali celostátních referend osm, ovšem platné bylo jen jedno – o vstupu do EU. Poláci rozhodovali čtyřikrát a většina byla kvůli nízké účasti neplatná, rovněž s výjimkou hlasování o vstupu do Unie. Že by zrovna Češi přetékali mimořádnou touhou po referendech, přesněji po účasti v nich? Ani místní referenda nepatří k hitům občanského angažmá, desítky z nich jsou kvůli neúčasti lidí rovněž neplatné.

Tipuji, že v Česku by se lidé nahrnuli k celostátnímu referendu jen dvakrát: o vystoupení z Evropské unie a za zavření Kalouska do basy. Z obou se totiž podařilo udělat nejhrozivější čerty k strašení malých dětí.