Jiří Kejval

Jiří Kejval Zdroj: deniksport.cz

Konečně! Česko má v Mezinárodním olympijském výboru po letech svého zástupce. Kejval odolal i anonymům

Šéf českých olympioniků Jiří Kejval (50) se ve středu stal členem elitního Mezinárodního olympijského výboru, který má v současnosti pouze 100 zástupců z celého světa. Do vrcholného sportovního orgánu ho zvolili v tajné volbě delegáti na 132. zasedání MOV v hotelu Kensington Flora v dějišti zimních her v jihokorejském Pchjongčchangu. Hlas mu dalo 73 z 84 hlasujících.

Jiří Kejval je tak teprve sedmým českým či československým členem Mezinárodního olympijského výboru v celé jeho dlouhé historii.

„Je to velký krok pro český sport, konečně po delší době opět máme ve vrcholném sportovním orgánu zástupce. Hodně za to ale vděčím Romanu Kumpoštovi, který dlouhé roky pracuje intenzivně na české sportovní diplomacii v zahraničí a má na tom lví podíl,“ řekl bezprostředně po volbě Kejval a zmínil místopředsedu ČOV, který má na starosti mezinárodní vztahy.

Video placeholde
Česká výprava na ZOH je třetí nejpočetnější v historii. Účast mohla být ještě vyšší, lituje Kejval • iSport TV

Čáslavská a Železný 

Poslední stálou českou členkou MOV byla sedminásobná olympijská vítězka ve sportovní gymnastce Věra Čáslavská, která v roce 2001 rezignovala ze zdravotních důvodů. V tomto orgánu zasedal také oštěpař Jan Železný, kterému osmiletý mandát v komisi sportovců vypršel v roce 2012.

Kejval měl být zvolen už loni v září na zasedání Mezinárodního olympijského výboru v peruánské Limě. Tehdy volbu zhatil anonym, který předseda MOV Thomas Bach dostal z Česka, a který lživě tvrdil, že předseda Českého olympijského výboru je zapleten do kauzy s dotacemi v našem sportu. Kejval byl anonymem označen za jednoho z viníků kauzy. Policie ani nikdo jiný ale nic takového nepotvrdil, a proto byl teď český zástupce zvolen do prestižního orgánu.