Video placeholde

Berlinale ocení Jiřího Menzela cenou za přínos a pustí jeho film

Jiřímu Menzelovi se dostane prestižní pocty od festivalu Berlinale (15.–25.2.). Jak oznámili jeho představitelé na dnešní tiskové konferenci, zařadí se po bok legend jako Eastwood, Chabrol či Rush a získá cenu za mimořádný přínos, tzv. Berlinale Camera. Pro Menzela je to další potěšující zpráva vedle toho, že se do hlavního programu téže přehlídky probojoval film Tlumočník, v němž se na plátno vrací v pozici představitele hlavní role.

Tlumočníka natočil slovenský režisér Martin Šulík a světovou premiéru bude mít 23. února v sekci Berlinale Special. Ta představuje výjimečné kinematografické počiny či pocty světovým filmařským osobnostem. Ve stejný den zároveň oscarový režisér, jenž se aktuálně zotavuje z těžké operace hlavy, oslaví osmdesáté narozeniny.

Tlumočníka prezentují tvůrci jako road movie o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady absurdní situace. Pro lepší představu nyní zveřejnili ukázku určenou právě pro reprezentaci na festivalu, v níž se poprvé setkávají ústřední aktéři v podání Menzela a Petera Simonischeka, držitele ceny pro nejlepšího evropského herce roku 2016 za nezapomenutelný výkon v komedii Toni Erdmann.

Vedle nich se ve filmu, jenž uvidí i publikum v Beneluxu, Rakousku, Řecku či dokonce Číně, představí také Zuzana Mauréry, Attila Mokos a známá slovenská internetová komička Evelyn alias Eva Kramerová. V Česku se Tlumočník dočká premiéry 27. února, resp. 15. března, kdy vstupuje do kin.

Berlinale 2019: Slavný filmový festival bude takřka bez české stopy >>>