Video placeholde

Za jak dlouho vyprchá jedno pivo a můžete sednout za volant? Podívejte se

Zatímco ve vybraných evropských zemích je možné řídit až s 0,5 promile alkoholu v krvi, u nás je tolerance nulová. Jak však dlouho trvá, než alkohol z těla vyprchá?

Posezení s přáteli, oslava narozenin nebo třeba jen příjemná večeře, důvody jsou různé, ale po některé z těchto událostí každý z nás již jistě někdy řešil, zda už může usednout za volant a zda by v případě policejní kontroly „nenadýchal.“ Jak to však ve skutečnosti je, po jak dlouhé době alkohol z těla vyprchá?

Ideálním řešením samozřejmě je tuhle problematiku vůbec neřešit. Počet nehod zaviněných alkoholem sice loni mírně klesl o 134 nehod na 4.251, odborníci ale stále doporučují řídit až poté, co jste si opravdu jistí, že už jste střízliví. Nejde přitom ani tolik o hrozbu pokuty (do 0,3 promile až 20.000 Kč ve správním řízení), jako o negativní vliv alkoholu na řízení.

„Po překročení koncentrace půl promile začíná převažovat negativní efekt na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění, tedy snižování zorného pole,“ popisuje šéf Besipu Martin Farář obecně známé fakty.

Hrozbou je přitom i tzv. zbytkový alkohol. Za volant byste tak po několika drincích rozhodně neměli spěchat. Po středním zatížení alkoholem podle odborníků může klidně trvat dva až tři dny, než se tělo zotaví. V kocovině už možná nenadýcháte a i jednoduchý motorický test zvládnete, po delší době soustředění ale už ucítíte únavu. Dehydratace způsobená probíhajícími chemickými reakcemi v těle silně unavuje, vliv má i obvyklý nedostatek spánku – kocovinou trápíme ráno po probdělé noci. Pomalá, opatrná jízda totiž moc nepomůže, protože se zbytkovým alkoholem v krvi stále něco snadno přehlédneme a pomalu reagujeme na případnou krizovou situaci.

Více si přečtěte na webu Auto.cz >>>