Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi Zdroj: EPA

Stíhaný a odsouzený Silvio Berlusconi zřejmě znovu vyhraje italské volby. Jeho koalice vládne průzkumům

Koalice pravicových stran vedená čtyřnásobným premiérem a jedním z nejbohatších i nejkontroverznějších Italů Silvio Berlusconim, míří podle posledních průzkumů k vítězství v parlamentních volbách. Ty se na Apeninském poloostrově uskuteční za měsíc - 4. března. Na rozdíl od minulosti se ale Berlusconi nemůže stát předsedou vlády, protože byl odsouzený za daňový podvod.

Poslední tři předvolební průzkumy se objevily 1. února a ve všech poměrně jasně vede středopravicová koalice, která sdružuje čtyři strany. Kromě jiného Berlusconiho Forzu Italia (Vzhůru Itálie) a vlivnou Legu Nord (Liga Severu). Průzkumy jí předpovídají zisk mezi 35 až 38 procenty.

Na druhém místě se pohybuje středolevicová koalice vedená Demokratickou stranou, která má současného premiéra Paolo Gentiloniho, společně s ultrapopulistickým hnutím Hnutím pěti hvězd. To je programově téměř proti všemu, co si vymyslíte, a silně připomíná českou stranu Tomia Okamury. Obě tyto formace mají podle průzkumů mezi 27 až 29 procenty.

Premiérem Antonio Tajani?

Velkou otázkou je, jaký vlastně může v Itálii po volbách vzniknout kabinet. Ani pravice, ani levice nebudou chtít jít do vlády s Hnutím pěti hvězd. Navíc italský volební systém je poměrně komplikovaný a definitivní výsledek hlasování ovlivňují nejrůznější prořepočty na mandáty.

Silvio Berlusconi jako mladý zpěvákSilvio Berlusconi jako mladý zpěvák|Wikipedie

Na rozdíl od minulosti je ale jasné, že popáté se premiérem nestane Silvio Berlusconi, i když jeho koalice zvítězí a bude sestavovat vládu. Jako člověk odsouzený za daňové podvody se nemůže o tuto funkci ucházet. Zásadně ovlivňovat politickou situaci ale může pořád.

Samotný Berlusconi má podle svých slov v hlavě tři nápady na budoucího italského premiéra. Vyslovil ale pouze jedno jméno, a tím je jeho dlouholetý spojenec Antonio Tajani, současný předseda Evropského parlamentu.

 

Silvio Berlusconi jako zpěvák na výletní turistické lodi v 50. letech minulého století. Foto: Wikipedie