Letadlo firmy Cubana de Aviación

Letadlo firmy Cubana de Aviación Zdroj: Flymag.cz

Na sankčním seznamu vlády USA jsou i dvě firmy s adresou v Česku. Jenže údaje Američanů nesedí

Na sankčním seznamu americké vlády, který byl opět zveřejněn koncem ledna a vyvolal pozdvižení zejména v Rusku, se nacházejí i dvě firmy, u nichž je uvedena adresa v České republice. Jedná se o kubánskou leteckou společnost Cubana de Aviación s údajným zastoupením v Praze a společnost Guga Arm s.r.o. se sídlem v Karlových Varech.

V případě Kubánců ale není údaj amerického ministerstva financí, které sankce spravuje, související s jejím zastoupením v české metropoli, pravdivý. Také o druhé firmě se vedou letité diskuse.

Cubana de Aviación je kubánským národním leteckým dopravcem. Protože na Kubu se nadále vztahují některé sankce USA, objevuje se v seznamu opakovaně. Prezident Donald Trump dokonce sankce vůči komunistickému ostrovu nedávno opět zpřísnil.

U Cubany je v seznamu kromě jiných uvedena i adresa jejího pražského zastoupení v Pařížské ulici č. 17. Jenže tam zástupci společnosti dávno nesedí, kancelář byla zrušena a Cubana do Prahy nelétá.

Staré údaje

Kubánské aerolinky při prodeji letenek u nás v současnosti zastupuje společnost Air Transport Solutions. Její zástupce Jiří Sedláček na dotaz Reflexu uvedl: „Společnost Cubana de Aviación zastupujeme jako český soukromý subjekt. Adresa Pařížská 17 je adresou bývalé vlastní kanceláře Cubany, kde pracovali její přímí zaměstnanci. Pochází ale z let, kdy v Pařížské ulici seděla většina leteckých společností.“ Air Transport Solutions mimochodem sídlí v ulici K letišti 57/1049 na Praze 6.

Proč ale mají Američané u Cubany tak staré a neplatné údaje, by museli vysvětlit na tamním ministerstvu financí.

Zda sankce způsobují problémy i zástupci kubánského dopravce v Praze, odpověděl Jiří Sedláček takto: „Vlastní prodej letenek není ovlivněn, protože Cubana nyní nelétá přímo do České republiky. Na platby v amerických dolarech se bohužel vztahují podmínky embarga, což problémy způsobovat může.“

Zajímavý je i případ další firmy na sankčním seznamu, která souvisí s Českem. Jedná se o společnost Guga Arm s.r.o. Ta jak podle Američanů, tak podle českého obchodního rejstříku, sídlí na adrese Dr. Davida Bechera č. 907/27 v Karlových Varech. Jako její jednatel je v rejstříku zapsaný Lazar Shaybazyan. U něj osobně je pak uvedena adresa v Taškentu, což je hlavní město Uzbekistánu.

Guga arm

A proč se také firma Guga Arm objevuje v rámci amerických sankcí? Lazar Shaybazyan je ve zprávách amerického ministerstva financí označován za člena mezinárodního kriminálního gangu, který se jmenuje Brothers´ Circle (rusky Bratski Krug). Podle Američanů se snaží vyvíjet činnost i na území zemí střední Evropy, včetně České republiky.

Ovšem Mark Galeotti, výzkumný pracovník pražského Ústavu mezinárodních vztahů, který se dlouhodobě věnuje i problematice kriminálních gangů pocházejících z území bývalého Sovětského svazu, před lety napsal, že „Brothers´ Circle“ neexistuje jako konkrétní gang, ale sankce jsou v tomto případě zaměřeny přes něj na jiné zločinecké sítě.