Rusové se bojí, že jim letošní mistrovství světa ve fotbale zničí sarančata

Hřiště pro mistrovství světa ve fotbale, které se letos uskuteční v červnu a červenci v Rusku, mohou zničit sarančata. Podle BBC se toho bojí Pjotr Čekmarjov z ruského ministerstva zemědělství.

Čekmarjov za ministerstvo dohlíží na ochranu rostlin. Podle něj se hejna sarančat na jihu Ruska v tomto období často pasou a mohla by se „zastavit“ i na několika stadiónech, s nimiž šampionát počítá.

„My jsme se více méně se sarančaty naučili žít, ale obávám se, že letos by všechno mohlo skončit mezinárodním skandálem,“ řekl Čekmarjov. „Sarančata mají ráda velké zelené plochy,“ dodal s poukazem na velkou zelenou plochu fotbalového hřiště.

Likvidace úrody

Ruská vláda chce využít fotbalový šampionát k sebeprezentaci a uvolnění napětí po zavedení vzájemných sankcí s EU a USA. Teď se bojí, že se mistrovství kvůli zničeným trávníkům pro Rusko změní v ponížení před zraky celého světa. Hrozba náletu sarančat se týká hlavně Volgogradské oblasti, ale nejen jí.

Obrovský nápor sarančat zažil jih Ruska například v roce 2015, kdy se mluvilo o nejhorší situaci za posledních dvacet let. Na některých místech hmyz zlikvidoval celou úrodu.

Mistrovství světa ve fotbale začne 8. června a bude trvat měsíc.