Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Dánsko chce zakázat zahalování obličeje na veřejných místech, omezí to muslimské burky

Dánské ministerstvo spravedlnosti připravilo nový a velmi razantní zákon, který má zakázat zahalování obličeje na veřejných místech. Důvody jsou především bezpečnostní a zákaz se má týkat jak muslimských burek a nikábů,tak různých masek či dokonce i falešných vousů. Trest za porušení zákona má být maximálně tři měsíce vězení. Počítá se ale spíše s pokutami ve výši 1000 dánských korun (v přepočtu kolem 3400 českých korun).

O podobném zákonu se diskutuje v Dánsku již delší dobu. Policie a tajné služby tvrdí, že zákaz zahalování obličeje by pomohl s identifikací osob, které se mohou dopouštět trestné činnosti. Hovoří se především o nebezpečí terorismu, ale týká se to třeba i fotbalového chuligánství či násilných demonstrací, při kterých si radikálové obličej často zahalují.

Návrh nového zákona podle televize a rozhlasu DR navazuje na záměr vlády zakázat burky a nikáby, které nosí muslimské ženy.

Dánské ministerstvo spravedlnosti ale pojalo zákaz v daleko rozsáhlejší formě. Na veřejných místech by za určitých podmínek nebyly zakázány jen burky, ale i šátky, masky, přilby, falešné vousy, helmy, různé kostýmy a další věci, které znemožňují identifikaci obličeje.

Bude prý přesně specifikováno, kdy se naopak šátky či šály nosit mohou. Například při chladném počasí. Masky zase při speciálních příležitostech, jako jsou karnevaly, folklorní akce a další.

Dánská vláda ale není v postoji k návrhu zákona jednotná, stejně jako parlamentní strany. Některé mají pocit, že se jedná o čistě protimuslimské opatření.

Kolik muslimek v této skandinávské zemi nosí nikáb či burku přitom není přesně známo. Odhad hovoří zhruba o 200 ženách. Jiné údaje zmiňují asi tisíc osob.