Německá kancléřka Angela Merkelová na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Německá kancléřka Angela Merkelová na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. Zdroj: Reuters

Rána pro Angelu Merkelovou: Některá německá města odmítají přijímat nové uprchlíky

V Německu se vede v souvislosti se sestavováním nové vlády už několik měsíců vášnivá debata na téma migrace. Koalice CDU/CSU požaduje strop 200 tisíc nových migrantů za rok, sociální demokracie (SPD) naopak omezování odmítá. Jenže mezitím některá německá města už vydala zákaz přijímání nových žadatelů o azyl, protože kvůli tomu mají problémy ve vzdělávacím systému a neúměrně jsou zatěžovány místní rozpočty.

Je navíc zajímavé, že proti přijímání dalších migrantů se bouří také politici sociální demokracie, která na celostátní úrovni příchod dalších cizinců podporuje.

Prvního února bude například hlasovat městská rada v saském Freibergu o tom, že až do konce roku 2019 nebude přijímat nové uprchlíky. Město podle radních vyčerpalo své možnosti, aby mohlo plnit své povinnosti především ve vzdělávání. V současnosti mu chybí ve školách 300 míst, kam by mohly chodit děti imigrantů.

„Nechceme ohrozit dosavadní práci na úspěšné integraci, potřebujeme přestávku, abychom se vypořádali se současnými potřebami,“ řekl starosta Freibergu Sven Krüger, který je členem SPD.

Krüger upozornil, že v minulém roce došlo k velkému přílivu dětí imigrantů a proto město nemůže splnit právní nároky na místa v mateřských školách, nebo při povinném vzdělávání na školách základních.

Dnes je Freiberg domovem kolem 2000 uprchlíků a žadatelů o azyl, což tvoří kolem pět procent celé populace.

Mezitím přestaly úřady v minulých dnech přijímat uprchlíky i v braniborském městě Chotěbuz (německy Cottbus). Tam opakovaně dochází i ke konfliktům mezi místními obyvateli a cizinci. Zde je zase starostou Holger Kelch z CDU, což je strana kancléřky Angely Merkelové, které je přisuzována vina za příliš velké množství migrantů v Německu v posledních letech.

Několik měst v Dolním Sasku zakázalo přijímání nových uprchlíků už minulý rok, přičemž se také hovořilo především o vyčerpané kapacitě integrovat další lidi, což ohrožuje i sociální stabilitu. Na zadní se stavějí i některá města v Bavorsku.