Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Flickr

Trumpovi si chtěli půjčit van Gogha. Muzeum jim místo toho nabídlo toaletu z pravého zlata

Americkému deníku Washington Post se dostal do ruky šokující email, kterým kurátorka slavného Guggenheimova muzea v New Yorku odpověděla na žádost Donalda a Melanie Trumpových o zapůjčení obrazu Vincenta van Gogha do jejich soukromého apartmánu v Bílém domě. Muzeum prosbu odmítlo a místo toho navrhlo zapůjčení toalety z osmnáctikarátového zlata, které loni během vystavení použily statisíce Američanů.

Dočasné instalace slavných uměleckých děl v prostorách Bílého domu jsou běžné. Galerie Smithsonian v minulosti například zapůjčila manželům Kennedyovým orientálně laděný obraz Eugena Delacroix Kuřák. Obamovi naopak preferovali abstraktní umění a do rezidence vybrali Marka Rothka a Jaspera Johnse.

Dlouholetá kurátorka Guggenheimova muzea Nancy Spectorová však nyní reagovala na žádost Trumpových nezvykle. První dáma měla zájem o van Goghův obraz Zasněžená krajina, na které je zachycen vzdalující se muž se psem na polní cestě. Spectorová odpověděla, že s výjimkou zcela výjimečných situací není obraz zapůjčován a že nyní je na cestě na výstavu do španělského Bilbaa. Poté se vrátí do New Yorku, kde v dohledné době také zůstane.

Asertivní reakce kurátorky se však vzápětí proměnila ve zřetelný sarkasmus, když Trumpovým nabídla k zapůjčení jiné dílo – zlatou toaletu současného umělce Maurizia Cattelana. Interaktivní dílo nese název Amerika a podle kritiků představuje kousavou kritiku americké obsese bohatstvím. Cattelan samotný o svém dílo prohlásil, že ať už sníte cokoliv, oběd za dvě stě dolarů nebo hot dog za dva dolary, výsledek je stejný.

Funkční toaletní mísa byla v minulém roce vystavena v pátém patře newyorské pobočky Guggenheimova muzea. Desetitisíce návštěvníků si kvůli jejímu použití vystály dlouhou frontu. Trump je známý oblibou instalace pozlacených propriet ve svých soukromých sídlech i na palubách letadel. Zároveň je ovšem myzofob. Podle Washington Post tak není jasné, jestli by se mu použitá toaleta kvůli chorobnému strachu ze špíny a nečistot nehnusila.

Kurátorka Spectorová, která se v minulosti netajila svým kritickým postojem k americkému prezidentovi, v dopise Bílému domu napsala, že by „Catellan Bílému domu rád nabídl dlouhodobé zapůjčení. Dílo je samozřejmě extrémně cenné a křehké, muzeum ale poskytne přesné instrukce pro instalaci i následnou péči.“