Andrej Babiš.

Andrej Babiš. Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia

V ČR se dá objednat trestní stíhání a Babiš to asi musí vědět, říká bývalý policejní ředitel

Bývalý ředitel Útvaru zvláštních činností (ÚZČ) Tomáš Almer, pod kterého spadaly policejní odposlechy, poskytl rozporuplný rozhovor serveru Echo24. Podpořil v něm vyjádření Andreje Babiše, že je u nás možné objednat trestní stíhání. Almer si ale zároveň protiřečí.

Almer tvrdí, že premiér asi ví, o čem mluví, protože sám prý byl součástí klientelistické sítě v éře Stanislava Grosse. „Já si myslím, že v České republice se dá objednat naprosto cokoliv, i trestní stíhání,“ prohlásil. Důkazy nepředložil.

Za pozornost však současně stojí jiná věc. Almer sám patřil mezi nejhlasitější kritiky policejní reorganizace a veřejně se postavil za bývalého ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu.

Mizerné výsledky

V rozhovoru podpořil aktéry „velké protikorupční revoluce“, ať už „poctivé policisty“ či žalobce z řad olomouckého či pražského vrchního zastupitelství. Tam prý vidí „poměrně dost velkou naději pro boj s různými zlořády“. Navzdory mizerným výsledkům jimi inspirovaných trestních řízení.

Přitom si protiřečí. Jako příklad podivného trestního stíhání uvedl soud s bývalou radou pražského magistrátu v čele s exprimátorem Svobodou kvůli prodloužení servisní smlouvy ke kartě Opencard. Není jasné, proč tehdy tuto spornou kriminalizaci politického rozhodování převzala místně nepříslušná jihočeská expozitura Šlachtova útvaru, jejíž vyšetřovatel Oldřich Hluško později skončil v řadách hnutí ANO.

V zájmu ANO

Pod křídly Andreje Babiše v rezortu ministerstva financí skončili i Robert Šlachta s jeho blízkým spolupracovníkem Jiřím Komárkem, který zpochybňoval vyšetřovatele Čapího hnízda. Ištvanovi vrchní žalobci se zase angažovali v několika dosud nedotažených či zmanipulovaných (policejní prezident) kauzách, které napomohly zájmům hnutí ANO.

Do deníků vlastněných Babišovým Agrofertem současně unikaly tuny kompromitujících informací z řady živých kauz šetřených ÚOOZ a dozorovaných oběma vrchními státními zastupitelstvími. Tuto praxi potvrdil případ novináře Marka Přibila z Mladé fronty DNES, který Babišovi osobně předkládal protokoly z kauzy Bereta namířené proti ČSSD, dodané zdroji z ÚOOZ, když společně plánovali jejich medializaci.

Pokud Almer tvrdí, že Babiš byl už v minulosti součástí klientelistické sítě s přesahem do bezpečnostních složek, jak si dnes vysvětlit působení jeho médií a chování části těch policistů a vrchních žalobců, které vychvaluje?