Video placeholde
Z filmu Smrt Stalina
Z filmu Smrt Stalina
Z filmu Smrt Stalina
3
Fotogalerie

Do kin míří Smrt Stalina. Rusové satirický film zakázali kvůli volbám a výročí Stalingradu

Nový film britského režiséra Armando Iannucciho satiricky zpracovává mocenský boj, jenž v Sovětském svazu vypukl v roce 1953 po smrti Josifa Vissarionoviče Stalina. V hlavních rolích se objevuje Steve Buscemi, Timothy Dalton nebo Olga Kurylenko. V Rusku měl jít do distribuce 25. ledna, ministerstvo kultury ale zasáhlo a premiéra filmu bude odložena na dobu po prezidentských volbách a výročí bitvy u Stalingradu, které připadá na 2. únor.

Distribuce filmů je v Rusku schvalována ministerstvem kultury. Zástupci kulturní sféry a ministerstva po projekci, která se uskutečnila 22. ledna, oznámili, že film uráží ruské diváky a jeho ruská premiéra bude tudíž odložena. Promítání se podle člena poradní skupiny Pavla Požigajlova účastnil i oscarový režisér Sergej Michalkov.

Na promítání přítomní právníci prohlásili, že film porušuje ruské zákony. „Ve filmu se očerňují naše historické symboly – sovětská hymna, znak a medaile. Maršál Žukov je zde zobrazen jako pitomec. Kromě toho jsou ve filmu zobrazeny scény nepřiměřeného násilí. To vše odporuje pravidlům vydání filmů do ruské distribuce,“ informoval Požigajlov.

Problematická se podle úřadů jeví také kolize s pětasedmdesátiletým výročím konce bitvy u Stalingradu, které připadá na 2. února. Satirickým filmem by mohli být dotčeni a uraženi veteráni druhé světové války. Zmíněny byly nicméně také březnové prezidentské volby. Putinův režim zřejmě nechce riskovat podnícení masových protestů ještě předtím, než budou známy výsledky. Volebního klání se kvůli s největší pravděpodobností vykonstruovaných procesů nesmí účastnit opoziční politik Alexej Navalnyj, jehož popularita mezi Rusy roste.

Ministr kultury Vladimir Medinský v reakci na kritiku ohledně zastavení britského filmu zopakoval, že v zemi neexistuje cenzura. „Nebojíme se kritických ani nestranných hodnocení naší historie. Rádi v tomto ohledu dáme komukoliv náskok. Jde tady pouze o morálku – existuje prostě zákon, kterým se řídíme. Právníci ministerstva správně poukázali na určitý problém, který nyní prošetříme.“

Ozývají se hlasy, že by se film mohl do distribuce dostat v létě. S houstnoucí atmosférou v ruské společnosti a zvětšujícím se počtem Putinových odpůrců však není nic jisté. V Česku bude Stalinova smrt uvedena v dubnu.