1953 - Alžběta II. je korunována královnou.

1953 - Alžběta II. je korunována královnou. Zdroj: Profimedia.cz

Britské korunovační klenoty v plechovce od sušenek. Jaký byl příběh klenotů za druhé světové války?

Také jste si kdysi v londýnském Toweru vystáli frontu, abyste zhlédli slavné korunovační klenoty? Možná jste se do řady dokonce vrátili. Několik sekund, během kterých se vám pohled na úžasné šperky naskytl, nebylo dost. Pohyblivá plošina je v Toweru prostě moc rychlá. Nový britský dokument tento měsíc odhalil detaily o osudu klenotů za druhé světové války. Překvapily dokonce i britskou královnu.

Britské korunovační klenoty představují důležitý symbol národní identity ostrovanů. Většina klenotů sice pochází ze 17. století, několik kousků se však datuje až do století dvanáctého. Od 14. století jsou pak klenoty uloženy v londýnském Toweru, jenž v minulosti sloužil jako královská rezidence a později také jako vězení. Dnes si zde klenoty každoročně prohlédnou tři milióny návštěvníků.

Kolekce sestává z několika korun včetně té imperiální, se kterou královna každý rok otevírá parlament, jablka, prstenu, mečů, ostruh, náramků a dalších menších předmětů. Všechny dohromady jsou ozdobeny více než dvaceti tisíci drahými kameny. Největší symbolickou hodnotu má imperiální koruna zhotovená v roce 1937 u příležitosti korunovace krále Jiřího VI.

Drahé kameny

Mnohé může překvapit relativní mládí koruny. Klenot by se v tomto ohledu mohl jen těžko měřit například s korunou svatováclavskou nebo svatoštěpánskou. Jednoduché vysvětlení je však nasnadě. Koruna normanská nepřežila občanskou válku ve 12. století a koruna tudorovská byla zničena v roce 1649 po popravě Karla I. Stuarta. Po restauraci monarchie se poté stalo tradicí usazovat historicky cenné kameny do korun nových.

A jsou to proto právě drahé kameny, které představují klíčový symbol nezávislosti a dlouhé historie britské monarchie. Dokument Korunovace odvysílaný na začátku ledna stanicí BBC odhalil nové skutečnosti týkající se osudu klenotů za druhé světové války. Otec Alžběty II. v roce 1940, kdy zemi reálně hrozila německá invaze, nařídil vyjmout drahokamy z klenotů a ukrýt je na pozemcích královské rezidence ve Windsoru.

Překvapení pro královnu

Plechovka od sušenek jako schránka pro předměty nevyčíslitelné hodnoty představuje už jen kuriozitu. Odhalení příběhu národních symbolů v době jednoho z největších ohrožení, které země ve svých dějinách zažila, však ukončilo desetiletí dohadů. Mezi oblíbené domněnky historiků dřív patřilo uložení klenotů v trezoru v Kanadě, kam měla v případě invaze namířeno i královská rodina, v tajném tunelu v hrabství Devon nebo v jeskyni ve Walesu.

Detaily tajné operace byly podle slov Alastaira Bruce, který královnu pro dokument zpovídal, překvapující i pro britskou panovnici. Na začátku války jí bylo pouhých 14 let. Na trůn nastoupila po smrti svého otce v únoru 1952.