Klášter Santo Domingo de Silos

Klášter Santo Domingo de Silos Zdroj: Profimedia.cz

Klášter Santo Domingo de Silos
Klášter Santo Domingo de Silos
Klášter Santo Domingo de Silos
3
Fotogalerie

Španělský klášter Santo Domingo de Silos: Vítejte u zpívajících mnichů

Klášter Santo Domingo de Silos leží šedesát kilometrů jihovýchodně od Burgosu. S velkou pravděpodobností byl založen už v 7. století, i když nejstarší dokument dosvědčující jeho existenci je datován rokem 954. Svatý Dominik, po němž dostal klášter jméno, i jeho následovníci z něj učinili duchovní a kulturní centrum Kastilie.

Běžný turista dokáže jen velmi obtížně postihnout jeho skutečný význam. Přesto se ho zde zmocní jakýsi povznášející pocit. Genius loci tu skutečně účinkuje. Vyzařuje z románských zdí, umně sestavených do podoby, kterou jim dali dávní stavitelé, z románských basreliéfů znázorňujících biblické výjevy, z hlavic sloupů bohatě zdobených náměty figurativními i nejrůznějšími ornamenty, z chování návštěvníků, kteří s pokorou naslouchají výkladu mnicha, jenž zasvěceně hovoří o umění i o životě komunity.

Přestože sám klášter stojí za prohlídku, mnozí návštěvníci sem přicházejí také proto, aby si při mši poslechli zpívající mnichy, kteří se díky gramofonové nahrávce s gregoriánskými chorály z počátku 90. let 20. století stali mezinárodními hvězdami.