Nejtěžší mixová cesta na světě Saphira v americkém Coloradu byla dobyta mačkami a cepíny Lucie Hrozové

Nejtěžší mixová cesta na světě Saphira v americkém Coloradu byla dobyta mačkami a cepíny Lucie Hrozové Zdroj: Pavel Blažek, Heinz Zak, archiv Martina Stráníka, Libor Hroza

Adam Ondra a jeho Project Hard, kterým změnil dějiny sportovního lezení
Adam Ondra stanovil novou kategorii obtížnosti ve sportovním lezení na 9c
Nejtěžší mixová cesta na světě Saphira v americkém Coloradu byla dobyta mačkami a cepíny Lucie Hrozové
4
Fotogalerie

Fenomén Adam Ondra a další česká lezecká esa

Sportovní lezení ve všech podobách spojuje výkonnostní sport, vysoké nároky na psychiku a kontakt s přírodou. Trojice našich reprezentantů o tom ví své. Kromě nejznámějšího jména, Adama Ondry, je to i Lucie Hrozová a Stráník.

Jejich výkony sledujeme se zatajeným dechem. Pohybují se v závratných výškách tak bezstarostně, jako by se v nich narodili. Jindy zase jen několik metrů nad zemí ohnou tělo a zkroutí končetiny až to vypadá, že se zlomí. A pak jako lidská pružina vyskočí a chytnou se na skále o dva metry výše. Horolezení, jak ho sledujeme v televizi nebo naživo při závodech, má v České republice silnou tradici a světoznámé borce, kterým se v našem povídání podíváme pod prsty.

Kilometr lezení

Jestli se v poslední době něčí jméno skloňuje, když dojde na debatu o sportovním lezení, je to Adam Ondra. Čtyřiadvacetiletý student Masarykovy univerzity patří v současnosti k lezecké špičce. Loni přelezl volným stylem, tedy bez použití pomůcek k ulehčení výstupu, téměř tisíc metrů vysokou stěnu Dawn Wall v amerických Yosemitech. Stal se tak třetím, komu se to podařilo, a prvním, který každý úsek cesty sám vyváděl, což znamená, že se nestřídal s nikým jiným. Zároveň získal prvenství za nejrychlejší přelez cesty – trvalo mu to 8 dní oproti předešlému rekordu 19 dní. Zřejmě nejtěžší dlouhá cesta na světě tak padla Ondrovi k nohám. Není to však poslední nej... jeho kariéry.

Rekordy se to v Adamově životě jen hemžilo už v době před Dawn Wall. Extrémně těžké cesty zdolával hravě a mnohokrát bez zkoušení trasy dopředu. Za posledních pár let se tak vyšplhal na příčku patrně nejlepšího lezce na světě. Jeho horolezecká cesta začala už v šesti letech, kdy ho rodiče horolezci vzali na skály. Od té doby se každý rok zlepšoval a posunoval svoji výkonnost. Přesto i po úspěchu na Dawn Wall všechny letos překvapil, když přelezl cestu Silence v napůl probořené jeskyni Hanshelleren v Norsku. Do té doby ji nikdo nepřelezl.

Nejtěžší cesty na světě

Pětačtyřicet metrů dlouhá Silence má podle horolezecké stupnice obtížnost hodnocení 9c. Lehčí je 9b+, těžší by byla 10a. Jenže taková ještě neexistuje a 9c je v současnosti na samotném konci stupnice. A nejen to, Adam Ondra při svém přelezu Silence vlastně 9c definoval, protože žádná tak náročná cesta ještě neexistuje. Nepředstavuje si to ale tak, že přišel pod skálu, podíval se na ni a vylezl nahoru. Přípravě Silence věnoval 4 roky. Pracovat na ní začal až poté, co přelezl první 9b+ na světě. To byla cesta Change roku 2012 ve stejné oblasti.

Na olympiádu!

Neustálé dosahování nových stupňů obtížnosti je dané rozvojem sportovního lezení. Lezci včetně Adama využívají služeb trenérů pro vytrvalost, psychickou odolnost či posílení konkrétních svalových skupin. Evoluce se dotýká i samotného vybavení, ať už jde o lana z moderních materiálů, tvarované boty s vysokou přilnavostí gumy a zvyšování bezpečnosti a tak podobně. Lezců přibývá a závody na umělých stěnách se stávají populární i pro diváky. Roku 2020 se proto sportovní lezení objeví jako oficiální olympijský sport a Adam Ondra by v Tokiu neměl chybět.

Eso nízko nad zemí

Adam Ondra je světovým borcem ve skalním lezení. Lezeckých disciplin ovšem existuje celá řada a odlišují se technikou, rychlostí nebo i výškou. Třeba při boulderingu se leze do několika metrů nad zemí, nepoužívají se jistící pomůcky a pod lezcem je dopadová matrace a ruce kamarádů. Výhodou je, že prakticky každý větší kámen je příležitostí pro vymyslení cesty. Ty jsou sice kratší a mají méně kroků (jejich čistý přelez často trvá pouhých pár sekund), ale o to náročnější mohou být. Vytříbená technika a síla jsou nutností. Martin Stráník, devítinásobný mistr České republiky v boulderingu a držitel několika druhých míst ve světových závodech, o tom může vyprávět.

Dočtěte si článek na abicko.cz  >>>