Elena Muchinová

Elena Muchinová Zdroj: RIA Novosti

Tragický příběh sovětské gymnastky Muchinové. Při nebezpečném saltu si zlomila vaz

Byla jedním z největších talentů v dějinách moderní gymnastiky. Vynikala hbitostí, přesností i ženskou ladností. Za vším byl však především tvrdý dril, který byl ve své době neodmyslitelnou součástí sovětského vrcholového sportu. Před olympiádou v Moskvě si v roce 1980 zlomila při Thomasově saltu vaz. Po zbytek života byla upoutána na lůžko. Extrémně nebezpečný gymnastický prvek je dodnes zakázán.

Elena Muchinová musela být silná a statečná od dětství. Poté, co v pěti letech přišla o matku, se o ni starala babička. Na rozdíl od svých spolužaček, které se chtěly stát slavnými umělkyněmi, Elena později vzpomínala, že nikdy nesnila o ničem jiném než o kariéře proslulé gymnastky. Přání se jí brzy vyplnilo.

Z klubu Dinamo přešla ve čtrnácti letech do prestižního CSKA Moskva, kde se jí ujal trenér Michail Klimenko. Ačkoliv trénoval v té době výhradně muže, Muchinová jej nadchla svou vytrvalostí. Během dvou let z dívky vychoval profesionální sportovkyni připravenou odcvičit nejsložitější sestavy své doby.

Nezastavilo ji ani zranění páteře

Vážné zranění páteře si způsobila již v roce 1976 před olympiádou v kanadském Montrealu. Aby neztratila formu a získala novou naději na úspěch na světovém šampionátu, trénovala Muchinová dál nehledě na doporučení lékařů i s ortopedickým límcem.

Díky vytrvalosti stihla ještě ve stejném roce získat stříbrnou medaili ve víceboji na šampionátu Evropy a Sovětského svazu. Ve stejném roce získala na mistrovství Evropy v Praze tři zlaté medaile a právě v hlavním městě Československa také poprvé předvedla extrémně náročné Thomasovo salto, které se jí mělo o čtyři roky později stát osudným.

Ruku v ruce s úspěchy přicházela čím dál častěji i zranění. V roce 1978, kdy se stala mistryní světa, se zranila při cvičení na bradlech. Na období, které představovalo vrchol kariéry Muchinové, později vzpomínala její soupeřka a přítelkyně Nelli Kimová. „V Paříži se stala absolutním vítězem Lena – bez výhrad opravdová šampiónka. Nejsložitější sestava, virtuozita, měkkost, ženskost. Vrátili jsme se do Moskvy, byl chladný podzim, ale v srdcích nás všech bylo jaro.“

V roce 1979 se Elena Muchinová začala připravovat na olympiádu na domácí půdě – v Moskvě. Byla v nejlepší možné formě, aby porazila svou největší rivalku, Rumunku Nadiu Comaneciovou. Přišlo však další zranění. Tentokrát si Elena zlomila při náročném tréninku nohu. Navzdory protestům lékařů byla na žádost Klimenka Eleně sundána sádra dříve, než jí stačila zlomená kost srůst. Následovala těžká operace a přerušení tréninků na několik dlouhých týdnů.

Muchinová viděla svůj pád ve snu

Tlak na dotlačení dvacetileté Muchinové ke zlatu na olympiádě rostl, a tak se musela k dřívějšímu drilu rychle vrátit, aby byla schopná v létě odcvičit sestavu, jejíž mnohé prvky dokázali v 70. letech běžně zacvičit pouze muži.

Během svého posledního soustředění v Minsku několik měsíců před olympiádou byla podle vzpomínek kolegů unavená a uplakaná. Stěžovala si na bolesti kolen a zánět v ruce. Prosila Klimenka, aby náročné Thomasovo salto ze sestavy vyřadili. Domnívala se, že jí chybí kondice na to, aby nabrala dostatečnou výšku a rychlost. Trenér návrh odmítl a odjel. Muchinová o několik hodin později při cviku fatálně chybovala a zlomila si vaz.

„Několikrát jsem svůj pád předtím viděla ve snu. Viděla jsem, jak mě nesou ze sálu. Cítila jsem se jako zvíře, které bičem pohánějí po nekonečné chodbě. Myslela jsem si, že dřív nebo později se to stane,“ řekla v rozhovoru o několik let později. Do konce života zůstala upoutaná na lůžko. Zemřela v roce 2006 ve věku čtyřiceti sedmi let na selhání srdce. Michail Klimenko krátce po úrazu své svěřenkyně emigroval do Itálie. Thomasovo salto bylo později zakázáno v ženských i mužských sestavách.



V pátek 26. a v sobotu 27. ledna se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb. Stručné životopisy i základní charakteristiky si můžete přečítst v profilech obou finalistů Jiřího Drahoše i Miloše Zemana. Na webu Reflexu najdete také přehledný návod na žádost o voličský průkaz pro druhé kolo. O tom, kdo má větší šanci zvítězit, si uděláte předstvu pohledem na volební preference v průzkumech veřejného mínění, kde se dočtete i o tom, jaké kurzy vypisují sázkové kanceláře.