Takto by měla vypadat Obamova knihovna v Chicagu.

Takto by měla vypadat Obamova knihovna v Chicagu. Zdroj: Obama Foundation

Takto by měla vypadat Obamova knihovna v Chicagu.
Takto by měla vypadat Obamova knihovna v Chicagu.
Takto by měla vypadat Obamova knihovna v Chicagu.
Takto by měla vypadat Obamova knihovna v Chicagu.
Takto by měla vypadat Obamova knihovna v Chicagu.
6
Fotogalerie

Obama má problém: Chce v Chicagu svoji prezidentskou knihovnu, jenže tam ji mnoho lidí odmítá

Je letitou a známou americkou tradicí, že bývalí prezidenti založí své centrum, jehož ústřední budovou bývá knihovna. Podobná zařízení navštěvují miliony lidí. Proto chce to samé udělat i exprezident Barack Obama. Ale jeho plán na centrum, které má být v Chicagu, naráží na odpor místní veřejnosti.

Barack Obama prožil část svého života v Chicagu a právě proto se rozhodl, že jeho historické, vzdělávací a kulturní centrum, kterému se zjednodušeně stejně jako v ostatních případech říká „knihovna“, bude v tomto americkém městě.

Konkurz na projekt vyhráli architekti ze studia „Tod Williams Billie Tsien Architects“ a ti plánují, že centrum by mělo být dokončeno v roce 2021. Nyní, po osmi měsících od oznámení tohoto záměru, zveřejnila Obamova nadace první vizualizace centra.

Budovy projektu se mají rozkládat u jezera Michigan. Během výstavby a prvních deseti let, co má centrum fungovat, se předpokládá, že vytvoří mnoho pracovních míst a přispěje místní ekonomice celkem třemi miliardami dolarů.

Centrum je navrženo je „kampus pro občanské aktivity“, chce být otevřené pro všechny a být plně integrováno do chicagského Jackson parku. Měla by zde být knihovna, muzeum, a fórum, ve kterém budou probíhat přednášky a další různé akce. Plánují se i sportoviště.

„Když jsem byl mladší, snil jsem o tom, že budu architektem. Na návrhu jsem se proto podílel i já a moje žena Michelle. Chceme, aby to bylo místo plné života, kde si místní i návštěvníci mohou vyměnit názory, něco se naučit a dobře strávit volný čas. Tímto centrem také chceme pozvednout ekonomický výkon jižního Chicaga,“ řekl exprezident Obama v projevu, který se týkal zveřejnění prvních vizualizací.

Jenže v Chicagu projekt nedosahuje takové popularity, jak by se mohlo zdát. Mnoho místních obyvatel tvrdě kritizuje podle nich zbytečnou a nákladnou investici veřejných peněz, které by bylo lepší ušetřit, či utratit jinak. Projekt se nelíbí ani místní Chicagské univerzitě, se kterou by mělo prezidentské centrum úzce spolupracovat.