Eva Drahošová, Lucie Talmanová, Michaela Horáčková Hořejší, Ivana Zemanová

Eva Drahošová, Lucie Talmanová, Michaela Horáčková Hořejší, Ivana Zemanová Zdroj: Archív

Ivana Zemanová
Ivana Zemanová
Michal Horáček s manželkou Michaelou v Praze na náplavce při zahájení sběru podpisů pro kandidáta (16. 4. 2017)
Michaela Horáčková
Michaela Horáčková
11
Fotogalerie

Prezidentské protějšky: Jaké jsou případné budoucí první dámy

Institut první dámy je v našich končinách historicky spíše opomíjen. Na rozdíl od západního světa, kde jsou manželky prezidentů nejen nedílnou součástí volební kampaně, ale také velmi výraznou národní personou. Blížící se prezidentské volby o sobě dávají již hlasitě vědět. Zda zůstane první dámou naší země Ivana Zemanová, nebo ji nahradí některá z prvních dam stávajících kandidátů, zůstane ještě pár desítek hodin nezodpovězenou otázkou. Jak zvládly potenciální první dámy předvolební kampaň? A jakými by pravděpodobně byly ženami v čele naší země? Vybrali jsme čtyři nejznámější.

Eva Drahošová (66)

Paní Drahošová svým vystupováním reprezentuje sympatickou inteligentní ženu z lidu. Určitá skupina se s ní může velmi lehce ztotožnit, možná i více než s jejím bezchybným a vždy správným manželem. Bývalá knihovnice, v současnosti v důchodu, má lehce nejisté vystupování a zatím se jí ne vždy daří dobře formulovat své myšlenky, pokud není na otázku předem připravena. Stejně tak si příliš nerozumí s mikrofonem, kdy prostoje mezi slovy vyplňuje začátečnickým „eeee“.

Právě tyto nedokonalosti ji však dělají blízkou obyčejnému člověku, který má pocit, že by si s ní mohl o čemkoliv popovídat. Fakt, že paní Drahošové pozornost příliš nesvědčí a pod tlakem se necítí jistá v kramflících, není nic odsouzeníhodného, je to spíše něco, na čem by měla, v případě zvolení jejího manžela, aktivně pracovat. Názorově se Eva Drahošová drží linie svého muže, který má, bohužel pro něj, postavenou kandidaturu na až neuvěřitelně bezchybném obrazu sebe sama. A uvěřitelnost je právě to, o co v podobných kampaních jde. Pokud se stane Eva Drahošová první dámou, bude to právě ona, kdo dokáže Hrad přiblížit lidu.

Lucie Talmanová (50)

Lucie Talmanová je inteligentní žena, která se pohybovala patnáct let ve vrcholové české politice. Patnáct let je dlouhá doba, která člověka částečně zformuje, a na rétorice paní Talmanové je to velmi znát. Manželka Miroslava Topolánka v rozhovoru pro časopis Blesk pro ženy odpověděla na otázku: Proč by měli lidé volit právě vašeho muže?  „S ním budeme silní. S ním budeme sebevědomí. S ním budeme důvěryhodní. Budeme slyšeni, nikoli oslyšeni…“ Silná slova silné ženy, která ovšem mluví ke všem stejně. Ať už k ženám, které by měla oslovit z podstaty funkce potenciální první dámy srozumitelnou laskavou mluvou, tak k vrcholným politikům, na jejichž ostré lokty a břitký jazyk je zvyklá. Lucie Talmanová by byla ve své funkci skvělou protiváhou svého bouřlivého muže, který nikdy nešel pro ostrá slova daleko. Její klidnost a rozmýšlivost Mirku Topolánkovi svědčí. Přesto se zatím paní Talmanová zdá spíše jako ženám vzdálená politička.   

Profily všech prezidentských kandidátů čtěte zde >>>

Michaela Horáčková Hořejší (37)

Michal Horáček oznámil svoji kandidaturu jako první ze všech kandidátů, a to vše od prvních dnů za podpory jeho ženy Michaely Horáčkové Hořejší. Jako scénografka a mezinárodně známá kostýmní výtvarnice, která si své jméno v oboru vybudovala sama ještě dávno před sňatkem s textařem, básníkem a podnikatelem Horáčkem, stojí pevně na svých nohou.

Je z ní cítit velká jistota. Odpovídá jistě, pohotově, vždy a na vše. Není ženou vytáček a nepřímých odpovědí, které nepotěší a neurazí. Dcera jaderného fyzika, vyrůstající v intelektuální elitě, by byla energickou první dámou, která by podle vlastních slov ráda zaměřila pozornost na opuštěné děti a na to, že mají právo být milovány. Třebaže si osobně myslím, že Horáčkovi si spletli kandidaturu na prezidenta spíše s volbou krále České země, tento manželský pár je v naprostém souladu. Zatímco paní Drahošová přináší do kandidatury svého manžela klid a laskavost, paní Talmanová do kandidatury Mirka Topolánka zase klid a rozmýšlivost, Michaela Horáčková Hořejší nám nabízí to stejné, co její manžel, jen v ženském podání. Nakolik je to dobře, je otázkou.

Ivana Zemanová (52)

Ivana Zemanová se role první dámy České republiky ujala 8. března 2013. A média ani lid ji nešetřili. Po odchodu Miloše Zemana z postu předsedy vlády ČR do penze začali žít Zemanovi odděleně. On odjel na svoji milovanou Vysočinu, konkrétně do Nového Veselí, a Ivana Zemanová s dcerou zůstala v panelovém bytě v pražských Stodůlkách. Po letech v klidu a ústraní byla samozřejmě zaskočena informací o tom, že se má všeho vzdát, sestěhovat se se svým mužem na Hrad a zastávat funkci první dámy. Ačkoliv to nemůže říct nahlas, Ivana Zemanová o funkci první dámy nikdy příliš nestála.

Pokud si vzpomenete, tak druhé kolo prezidentských voleb provázely spekulace o tzv. první slečně, kterou se měla stát dcera prezidentského páru Kateřina Zemanová. Ostatně nebylo by to poprvé, připomeňme například Emila Háchu, za jehož úřadování zastávala roli první dámy jeho dcera Milada Rádlová Háchová. Stejně tak Masaryk si po smrti manželky Charlotty vzal k ruce dceru Alici. Spekulace se nakonec nepotvrdily, Kateřina odjela studovat do zahraničí, svoji roli v tom hrálo i několik skandálů, které v souvislosti s ní proběhly českými médii, a Ivana Zemanová se musela zhostit reprezentativní role v čele naší země. Celé zvolené období poctivě plní veškeré své povinnosti, věnuje se charitě, navštěvuje nemocnice, rozsvěcí vánoční strom na Staroměstském náměstí… Do státnických věcí se neplete, velká prohlášení nevydává. Bývá kritizována za volbu oblečení, ale i to se s přicházejícími zkušenostmi výrazně zlepšuje. Ivana Zemanová je zkrátka bezproblémová, téměř neviditelná první dáma. A neviditelnost nemusí být vždy na škodu.