Vladimir Putin. Prezident a hlavní favorit prezidentských voleb 2018

Vladimir Putin. Prezident a hlavní favorit prezidentských voleb 2018 Zdroj: Reuters

Rusko v protiútoku. Američané prý zasahují do jeho prezidentských voleb

Rusko si připomnělo přísloví „jak se do lesa volá…“ a zahájilo protiofenzívu, pokud jde o prezidentské volby. Tentokrát o ruské prezidentské. Ruská ambasáda v USA vydala prohlášení, kde tvrdí, že Američané do těchto voleb zasahují.

Ruští diplomaté začínají obšírným výkladem. „Sedmého ledna 2018 bylo uzavřeno další kolo přípravných prací na pravidelných volbách prezidenta Ruské federace — byly předloženy dokumenty sebe samé nominujících kandidátů na prezidentský úřad. Od počátku kampaně předložilo požadovanou dokumentaci Ústřední volební komisi Ruské federace patnáct kandidátů, kteří se rozhodli kandidovat na ruské prezidentství.

Všechny přijaté dokumenty se důkladně kontrolují, zda jsou dodržovány ruské zákony. Sedm volebních skupin vytvořených s cílem poskytnout podporu sebenominujícím kandidátům bylo v důsledku různých neshod zamítnuto. Od počátku prezidentské kampaně dostala Ústřední volební komise Ruské federace oznámení o pořádání akcí týkajících se kandidátských nominací z politických stran. Tato etapa má skončit 12. ledna 2018. Další informace o volebním systému naleznete na webové stránce Ústřední volební komise.“

Horké americké hlavy

To všechno není celkem žádná novinka. Jde o to, co v textu následuje: „Obvinění od úředníků ve Washingtonu, že rozhodnutí odmítnout registraci ruským prezidentským kandidátům byla politicky motivovaná, jsou naprosto bezdůvodná a politizovaná. Podezření na nedemokratické nadcházející volby jsou neplatné. Je třeba poznamenat, že to vše se shodovalo s další vlnou nepravdivých obvinění ze zasahování Ruska do volebních procesů v jiných zemích.

V tomto ohledu chceme uklidnit ,horké hlavy‘ v Americe: požadavky umožnit účast někoho v ruských volbách a jiné podobné pokrytecké pokusy vyvíjet tlak na ruské orgány jsou nepřijatelné a považují se za přímý zásah do vnitřních záležitostí naší země. Doufáme, že orgány USA nebudou vytvářet překážky v cestě ruských občanů, kteří při výkonu svých hlasovacích práv budou právě pobývat v USA. Informace o umístění volebních místností zřízených ruskými diplomatickými a konzulárními úřady budou poskytnuty orgánům USA přesným způsobem.“

Následuje výčet volebních místností.

Alexej Navalnyj

Bylo by dobré připomenout, že pokud někdo kritizuje ruské prezidentské volby, má k tomu dost příležitostí. Jednou z nich je, že ruští občané nemají možnost sledovat žádnou debatu mezi kandidujícím Vladimirem Putinem a ostatními kandidáty. Putin tak dává najevo, že není jako ostatní, že on je státník, jenž ční nad všemi politickými trpaslíky, kteří se hádají mezi sebou. Kdyby musel sedět na židličce mezi ostatními, tak by z této své aury kosmické osobnosti něco ztratil. Stejně tak platí, že o Putinovi a dalších uchazečích o funkci v Kremlu se běžný Rus mimo velká města dozvídá především ze státních, tedy putinovských sdělovacích prostředků. Ačkoliv nějaká nezávislá média v Rusku stále ještě existují, jejich dopad na široké vrstvy obyvatel je pochopitelně menší.

Tím americkým zasahováním se ale především myslí, že kandidovat nesmí Alexej Navalnyj. Jeho kandidatuře šlo zabránit snadno, neboť byl soudně trestaný. Ne však za nějaké zločiny, ale za pořádání nepovolených shromáždění, kde se kritizoval Putinův režim. Tím se kruh krásně uzavírá. Jste proti Kremlu a chcete protestovat. Oni vám to nepovolí a vy stejně protestujete. Tak vás za to potrestají a vy se nemůžete účastnit legálních voleb.

Bylo toho ovšem víc už v minulosti. Po posledním zvolení Putina Navalnyj vedl protestní pochod, po němž byl zadržen. Stejně tak při další demonstraci a dostal trest patnáct dní vězení. Jeho soukromé e-maily se nějakým kouzlem ocitly na stránkách prokremelských fanoušků.