Ladislav Sitenský: Peruť 312

Ladislav Sitenský: Peruť 312 Zdroj: Kosmas, ČTK

Peruť 312: Nebeští jezdci na výpravných fotkách Ladislava Sitenského

Nakladatelství Mladá fronta vydalo koncem loňského roku výpravnou publikaci Peruť 312, jejímž autorem je věhlasný dvorní fotograf Inspektorátu československého letectva ve Spojeném království. Zasvětil ji letcům sloužícím za druhé světové války v britském Královském letectvu (RAF).

Podrobným úvodem téměř dvousetstránkovou knihu opatřil renomovaný letecký historik Jiří Rajlich, který se tomuto tématu důkladně věnuje již od raného mládí. Bez nadsázky lze říci, že předkládaný titul uspokojí každého, a to jak milovníky kvalitních fotografií provázených dobovými popisky, tak čtenáře dychtící po obrazové výbavě i po textových informacích.

Rajlich je seznamuje s historií, nasazením, výsledky bojové činnosti a oběťmi 312. československé stíhací perutě. V publikaci nechybějí všechny její základny, velitelé perutí a letek, přehled leteckých vítězství ani přibližná srovnávací tabulka dobových vojenských hodností v československé armádě a Royal Air Force (jak známo, letecké hodnosti v angličtině jsou mnohdy do češtiny nepřeložitelné, pokud nemají vznikat hodně kostrbaté názvy, takže stále častěji uplatňovaná praxe srovnávacích tabulek doprovázejících tituly s leteckou tematikou je velmi šťastná).

Osud Sitenského publikace je velice zajímavý a odráží protikladný vztah našich nejvyšších míst za různých režimů k československým zahraničním letcům, kdy se počáteční zasloužený obdiv zvrhl v jejich perzekuci, pronásledování, věznění, v lepších případech v degradování ve formě zařazení na podřadné práce. Situace se zlepšila s částečnou liberalizací poměrů v šedesátých letech, ale za normalizace opět převládala snaha sice už ne je dehonestovat, ale aspoň vymazat z paměti národa. To se však naštěstí nikdy nepodařilo. Plné společenské rehabilitace naši letci ze Západu dočkali až po listopadu 1989.

V roce 1948 se totiž objevilo několik výtisků Sitenského nevydané Třistadvanáctky (vydání knihy zastavil komunistický převrat, veškeré vytištěné kusy byly zničeny, ale tiskaři několik kusů zachránili a uschovali). S využitím pozitivů a negativů z autorova archívu ji připravila k vydání Adéla Kándlová. Uvítat je třeba rozhodnutí redakce zařadit překlad textu do angličtiny; to značně usnadní orientaci cizím zájemcům o historii 312. perutě, která „na nebi hrdého Albionu“, abychom parafrázovali Rajlichovo životní dílo zasvěcené našim letcům, bojovala za osvobození Československa a v Británii se setkala s mnohem větším uznáním než v padesátých letech v rodné zemi. Což je jedna z největších ostud předlistopadového režimu.