Adolf? Klement? Asi ne, spíš Jakub nebo Jan.

Adolf? Klement? Asi ne, spíš Jakub nebo Jan. Zdroj: bumpsbabesandbeyond.com

Jméno Klement - počet narozených v jednotlivých letech
Jméno Jan - počet narozených v jednotlivých letech
Jméno Eliška - počet narozených v jednotlivých letech
Jméno Adolf - počet narozených v jednotlivých letech
Kolik různých jmen dají čeští rodiče svým dětem ročně
9
Fotogalerie

Klement, Adolf, Gabriela. Jak Češi při pojmenovávání svých dětí reagují na události a známé tváře

Nejoblíbenější česká jména jsou v současné době Jakub a Eliška. Fenoménem doby je ovšem obrovský nárůst variability jmen. Ještě na konci devadesátých let rodiče vybírali z asi 2000 křestních jmen, v posledních devíti letech je to kolem šesti tisíc.

Asi každého někdy napadla otázka, jak někdo mohl dítě pojmenovat Adolf po druhé světové válce. Mohl, Adolf bývalo sice ne moc frekventované, ale nijak exotické jméno. Často jméno rodinné, předávané z otce na syna.

Adolf

Nicméně říšský vůdce s tímto jménem u nás opravdu zamával. Podle údajů ministerstva vnitra popularita jména rostla až do roku 1939, kdy se u nás narodilo 138 Adolfů. Ještě v roce 1943 novorozenců s tímto jménem bylo přes sto. S koncem války ale přišel prudký propad a od osmdesátých let jsou to jen jednotky. Například v roce 2011 nebo 2015 se nenarodil ani jeden.

Jméno Adolf - počet narozených v jednotlivých letechJméno Adolf - počet narozených v jednotlivých letech|Michal Kořán

Klement

Podobně je to s Klementem. Tohle jméno u nás nebylo populární nikdy, ale první komunistický prezident Gottwald pár lidí přeci jen ovlivnil. 

Počet narozených dětí se jménem Klement se u nás znásobil hned po druhé světové válce a vůbec nejvíc se jich narodilo v roce 1948, tedy v roce komunistického puče. Nových malých Klementů bylo tehdy 20.

Od roku 2004 do současnosti se narodili jen čtyři.

Jméno Klement - počet narozených v jednotlivých letechJméno Klement - počet narozených v jednotlivých letech|Michal Kořán

Jdi domů, Ivane!

Tichou část odporu proti sovětské okupaci v roce 1968 dokladuje i počet novorozenců se jménem Ivan. V roce 1967 se jich narodilo 627, rok po okupaci 166.

Gabriela

Opačný příběh ukazuje třeba jméno Gabriela. V šedesátých a sedmdesátých letech jeho popularita strmě narostla (snad i díky krásné herečce Gabriele Vránové). V roce 1976 přibylo 1714 nových Gabriel. Pak ale jméno ze slávy postupně ustupovalo. V roce 2006 se Gabriel narodilo už jen 240. Jenže v roce 2012 začala být populární Gabriela Koukalová, tehdy Soukalová. Národ se zbláznil do biatlonu a v roce 2016 tu už zase bylo více než 400 nových Gábinek.

Esmeralda a Angelika

Vlivy událostí, filmů a známých osobností jsou ovšem nejvíc vidět u skutečně exotických jmen, které se v Česku jinak prakticky nevyskytují. Padesát let se u nás nenarodila žádná Esmeralda a v roce 1999 najednou hned šest. Proč? Nova začala vysílat stejnojmenný mexický seriál.

Ještě větší ohlas měla filmová série Angelika. Premiéra v Československu na sklonku šedesátých let tehdy vedla k tomu, že se najednou začalo rodit 60 Angelik ročně, přitom do té doby to byly maximálně jednotky.

Fantazie rodičů

Pokud je něco skutečným trendem posledních deseti let, pak je to hledání nových nebo zapomenutých jmen, co nejodlišnějších, anebo taky používání dvojjmen (např. Matěj Miroslav).

Zatímco ještě na začátku století byla fantazie českých rodičů mizivá a vystačili si s několika desítkami křestních jmen, od čtyřicátých let už rodiče vymýšleli zhruba 2000 různých pojmenování každý rok.

Tak to vydrželo až do devadesátých let, od přelomu tisíciletí pak nápaditost rodičů rostla nevídanou rychlostí a od roku 2008 mají novorozenci v Česku kolem 6000 v daném roce unikátních jmen.

Kolik různých jmen dají čeští rodiče svým dětem ročněKolik různých jmen dají čeští rodiče svým dětem ročně|Michal Kořán

Kde je Leonid

U některých křestních jmen je také zajímavé, že se ve větším počtu vyskytují jen někde. Například Klement. Vztaženo k počtu obyvatel je zdaleka nejpopulárnější na jihu Moravy. Naopak na jihu Čech jsou to jen jednotlivci. Ukazují to mapy webu kdejsme.cz.

Kde v Česku žijí AngelikyKde v Česku žijí Angeliky|kdejsme.cz

Angelik zase žije relativně hodně na severozápadě Čech – na mapě to více méně odpovídá oblasti Sudet. Jméno Marek je zase mnohem populárnější na Moravě než v Čechách.

Kde v Česku žijí MarkovéKde v Česku žijí Markové|kdejsme.cz

Největší hustota Ludmil je na jihovýchodní Moravě, naopak na severozápadu republiky jich je nejméně. Jméno Tereza se zase zdá být hlavně pražskou záležitostí.

Kde v Česku žijí TerezyKde v Česku žijí Terezy|kdejsme.cz

Mimochodem v Česku nese 57 lidí jméno Leonid a drtivá většina jich je bůhvíproč v severní polovině republiky.

Kde v Česku žijí LeonidovéKde v Česku žijí Leonidové|kdejsme.cz

Jméno Eliška, které rodiče v roce 2016 holčičkám dávali nejvíc, je nejfrekventovanější v okolí Prahy. Eliška začala nabírat na síle od přelomu sedmdesátých a osmdesátých let a v roce 2010 počet malých Elišek přesáhl číslo 2500.

Jméno Eliška - počet narozených v jednotlivých letechJméno Eliška - počet narozených v jednotlivých letech|Michal Kořán

Mezi dlouhodobě nejoblíbenější chlapecká jména patří Jan. Předloni sice rodiče dávali dětem častěji jméno Jakub a Jan byl až druhý, ale Jan je stálice po mnoho desítek let a v současné době jich v Česku žije skoro 300 tisíc, zatímco Jakubů třetina.

Jméno Jan - počet narozených v jednotlivých letechJméno Jan - počet narozených v jednotlivých letech|Michal Kořán