Václav Klaus ml.

Václav Klaus ml. Zdroj: profimedia.cz

Václav Klaus ml.: Proti žalobě kvůli kvótám nemáme žádnou šanci

Návrhem přesunout peníze od neziskových organizací do sportu, dotacemi na Čapí hnízdo nebo personálními čistkami na ministerstvech se zabývá páteční pravidelná rubrika Václava Klause ml.

1. Andrej Babiš před prvním kolem prezidentské volby zjevně podpoří Miloše Zemana. Bude to mít podle vás vliv na výsledek?

Podle mě to neudělá. Jinak by to vliv mělo.

2. Hlavním politickým tématem Česka je obsah zprávy evropského Úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o zneužití dotací na Farmu Čapí hnízdo. Může tato zpráva, respektive její obsah, ovlivnit pozici Andreje Babiše jako předsedy vlády?

To je jasné, kvůli tomu se nechávala vyrobit přece.

3. Evropská komise nakonec podala žalobu na Česko, Polsko i Maďarsko kvůli neplnění uprchlických kvót. Můžeme ten spor vyhrát?

Máme dvakrát větší šanci, než kdyby se Židé domáhali v roce 1937 u německého soudu zrušení norimberských zákonů. Akorát jako matematik musím zmínit problematiku násobení nulou.

4. Poslanec vaší strany Jakub Janda navrhl přesunout státní dotace zbytečným neziskovým organizacím do oblasti sportu. Cítíte podporu pro tento návrh i u jiných parlamentních stran?

Hlasovali jsme pro to: ODS, SPD a sedm poslanců z ANO. Ostatní byli proti. Na plénu v diskusi ostře proti vystupovali v diskusi TOP 09, socialisté a piráti (ideově blízké strany).

5. Na ministerstvech vypukly před koncem roku personální změny. Nemělo by se nějak legislativně zabránit vládám, které je činí a nemají přitom důvěru poslanců?

To by stálo za úvahu legislativně ošetřit. Na druhou stranu, aby tři měsíce od voleb vládla minulá vláda — je také špatně.