Bitcoin

Bitcoin Zdroj: profimedia

Bitcoin je mrtvý, ať žije RScoin! Velká Británie zvažuje urychlené zavedení státní kryptoměny

Příklad bitcoinu, do kterého se zbláznilo ve světě hodně investorů, táhnou. Jedná z velmi významných světových finančních institucí, Bank of England (centrální banka Velké Británie), založila skupinu na studium digitálních měn a zvažuje rychle zavést státní kryptoměnu RSCoin navázanou na libru. Jako první o tom informoval deník The Telegraph.

Hlavní výhodou tohoto postupu pro občany by byla možnost uložit si peníze přímo v centrální bance, namísto běžné finanční instituce. Zjednodušily by se tak různé transakce. Například koupě domu by se pak mohla uskutečnit ve vteřinách.



Nová měna by byla navázána na britskou libru a kryta přímo Bank of England, což by zabránilo velkým propadům a nárůstům ceny, kterými trpí právě bitcoin. Digitální měna by také umožnila centrální bance efektivněji sledovat a ovlivňovat množství peněz v oběhu.

Velká Británie ale není ve svých snahách sama. Kryptoměnu plánují i jiné státy. Například Izrael, Švédsko či Venezuela. Ta by chtěla podobnou měnu navázat na své nerostné zdroje (má obrovské zásoby ropy) a obejít tak sankce USA.

V čem spočívá využití a přínos kryptoměn? Čtěte na speciálu E15 >>>

Kromě bitcoinu rostou i jiné kryptoměny. Prudký růst zaznamenal například Ripple, kterému se v posledních dnech podařilo překonat Ethereum v pozici druhé největší kryptoměny z hlediska tržní kapitalizace. Proč ale Ripple v poslední době tak rychle rostl, není jasné. Technologie této kryptoměny je dost odlišná od všech ostatních – je navržená pro rychlé a bezpečné finanční platby po celém světě, čehož začínají využívat některé instituce. Například japonské a jihokorejské banky nedávno funkčnost Ripple testovaly.